Graham Bamford u sarajevskom mraku i zaboravu

Radiosarajevo.ba
Graham Bamford u sarajevskom mraku i zaboravu

Akademski kipar Mustafa Skopljak: Spomenik Bamfordu još uvijek u sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti

Piše: Vuk Bačanović

Jučer je u Sarajevu održana sjednica Koordinacionog odbora Graham Bamford, koji djeluje od januara 2008. Podsjetimo, Graham Bamford je Britanac koji se 1993. spalio pred Britanskim parlamentom zbog nespremnosti britanske vlade da zaustavi masovno ubijanje civila u Bosni i Hercegovini.

Erdoganu parkić na Džidžikovcu, a Bamfordu ni to

Za Bamfordov čin protesta, međutim, zna malo ko u Bosni i Hercegovini. Stoga je prije četiri godine Koordinacioni odbor u sarajevskom Collegiumu Artisticumu organizovao tribinu „Etika kao civilizacijska obaveza – razgovor u povodu 15. godišnjice smrti Grahama Bamforda. Tada je i pokrenuta inicijativa da se Bamfordu u Sarajevu izgradi spomenik, a u inicijativni odbor su ušli prof. dr. Asim Mujkić, prof. dr. Ugo Vlaisavljević i prof. dr. Enver Kazaz. Međutim, kako su Mujkića i Vlaisavljevića omele važnije obaveze, sav posao je spao na Kenana Sijerčića, inicijatora stvaranja Koordinacionog odbora i akademskog kipara Mustafu Skopljaka, koji je gotovo dovršio spomenik Bamfordu.

Problemi su se pojavili sa Gradskim vijećem Sarajeva, tačnije njegovom Komisijom za urbanizam, koja do danas nije izdala odobrenje za podizanje spomenika Bamfordu. Doduše, prema Odluci o izmjenama i dopunama odluke o priznanjima i nagradi grada Sarajeva od juna 2009., kojom se uvodi nagrada „Graham Bamford“ i to za pojedince, građane BiH i strane državljane „za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam“. Nagrada se dodjeljuje „u obliku diplome, uz novčanu nagradu čiju visinu utvrđuje Administrativna komisija Gradskog vijeća GradaSarajeva“.

Kako bi trebao izgledati spomenik Grahamu Bamfordu u Sarajevu. Na postolju bi se trebao naći prigodni epitaf.

Pa ipak, od kada je ova odluka donijeta, nagrada, bilo u obliku plakete, ili u novčanom iznosu nikada nije dodijeljena, a projekat podizanja spomenika potpuno je zaboravljen. Sva urgiranja Koordinacionog odbora da se takvo stanje popravi, nailaze na zid šutnje ili prazna obećanja. Propala je čak i inicijativa da Ambasada BiH u Londonu utvrdi gdje se nalazi njegov grob, te da o godišnjici njegovog samospaljivanja na njega položi prigodni vijenac.

U Koordinacionom odboru naglašavaju da danas nemamo saznanja ni na kojem je londonskom groblju sahranjen Bamford, dok se, gotovo završeni, spomenik njemu u čast, zahvaljujući indolentnosti i nemaru Gradskog vijeća Sarajeva, još uvijek nalazi zaključan u Akademiji likovnih umjetnosti. Dok u Sarajevu svoje ulice i trgove ima niz relativno nepoznatih i beznačajnih ličnosti, Bamford je ostao u mraku i zaboravu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije