Gorske službe spašavanja - volonterski pomažu svima, dok njih zakon "ne vidi"

2
I.S.
Gorske službe spašavanja - volonterski pomažu svima, dok njih zakon "ne vidi"
Foto: GSS BiH/ GSS Ilidža/ GSS Sarajevo / Arhiv

Zamislite da na samo jedan poziv ostavljate svoj posao, prijatelje s kojima ste uživali na popodnevnom suncu ili prekrasan vikend i idete na nepoznat teren pomagati potpunom strancu. I to besplatno!

Nije baš scenarij kakav često viđamo, štaviše, više liči na neku filmsku priču - a opet je realnost naših gorskih službi.

Kada je početkom godine Gorska služba spašavanja Sarajevo uputila poziv građanima za pomoć, čini se da su na površinu isplivali svi problemi gorskih službi u Federaciji BiH. Naime, nedavno su u saobraćajnoj nezgodi ostali bez prijevoznog sredstva, te su ovi heroji tražili donacije kako bi nabavili novo.

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Saobraćajna nesreća kod Jablanice: Automobil završio na krovu

Upravo je to potaklo mnoga pitanja - kako se, onda, finansiraju gorske službe, njihovi "zaposlenici" i oprema? O tome smo razgovarali s Elvirom Klačarom iz GSS-a Ilidža.

"Naš rad je volonterski - sve gorske službe rade volonterski i besplatno", napomenuo je na početku razgovora Klačar.

Zakon o gorskim službama, koji bi ujedno koristio se i u svrhu da se finansiraju gorske službe - ne postoji.

"Mi kao dio GSS Ilidža imamo jako dobru saradnju s Općinom Ilidža tako da opremu nabavljamo pomoću ugovora s njima. Zakon ne definiše ovaj posao, tako da je sve volonterski rad. Problem nastaje kada, recimo, trebamo izaći s posla zbog poziva nekog građana koji je, recimo, izgubio se, jer zakon taj dio ne definiše", naveo je Klačar.

Pitali smo ga i koji je put - od poziva ili apela za pomoć pa do same akcije.

"Na poziv, pravi se prvi tim od volontera koji mogu odmah doći na teren. Oni razgledaju teren, javljaju i drugim formiranim timovima kakvi su uslovi, ima li prepreka, kako doći do osobe... Tu ne smijemo zaboraviti i doktore našeg tima koji također sav posao rade volonterski. Obično barem jedan od njih ide na teren s nama", objasnio je Klačar.

Pomagati, besplatno i biti slobodan u bilo koje doba dana ili noći kako bi išli na teren i pomagali građanima - to je njihov poziv i izbor.

"U principu, jedino što nas inspiriše za ovaj rad jeste želja da pomognemo drugim koji su u nevolji i koji nemaju nikoga drugoga da im izađe u susret", zaključuje Klačar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije