Gdje je isplativije iftariti - kući ili vani: Ovo su cijene iftara u restoranima i hotelima

2
A. Kapo
Gdje je isplativije iftariti - kući ili vani: Ovo su cijene iftara u restoranima i hotelima
Foto: AA / Ilustracija

Iftar - prestanak posta odavnina je za muslimane i muslimanke predstavljao mnogo više od hrane, odnosno ukusne i bogate ramazanske sofre.

Iftar je mnogima zapravo prilika i za porodična, komšijska ili prijateljska druženja, a istu praksu mahom su počeli primjenjivati i poslodavci. Nerijetko se za čitave kolektive, pogotovo postače, organizuje zajednički iftar, a pošto je to neizvodivo u kompanijama ili kućama, ovaj trend je zaista "zaživio" u restoranima i hotelima. 

Tako su vlasnici restorana, ali i hotela, već godinama unazad počeli praviti takozvane iftarske menije. Međutim, vrlo brzo iftarski meniji su "zaživjeli" i među porodicama, koje gledaju da makar jednom u toku svetog mjeseca za muslimane sebi priušte iftar mimo zidova svog doma. Iako će mnogi kazati da navedenom pojavom iftar gubi "dušu", utrka s vremenom i mnogobrojnim obavezama polako čine svoje.

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Čitava priča, pogotovo u posljednje vrijeme, ima i drugu stranu medalje, a to se pogotovo odnosi na "obične" građane. Nakon mnogobrojnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, čiji negativan trend su u stopu pratila poskupljenja svih vrsta mesa, nametnulo se samo po sebi pitanje - je li isplativije iftariti kući ili u restoranima i hotelima?

Paprene cijene

Portal Radiosarajevo.ba istražio je iftarske menije više sarajevskih restorana i hotela i, onako na prvu, možemo kazati da smo uočili, u najmanju ruku, nelogičnosti. No, krenimo redom.

Kako bi smo našim čitateljima i čitateljkama pomogli makar malo, slobodno možemo kazati da se skoro svi iftarski meniji baziraju poprilično na identičnoj ponudi.

Ilustracija

Kao predjelo, uglavnom, nude se limunada, hurme, topa i begova čorba. Ponegdje možete naći i klepe. Kao glavno jelo nude se pite i jedna vrsta mesa. Obično se radi o piletini ili teletini.

Prilog je uglavnom pekarski krompir ili pomfrit. Uz navedeno gotovo svi nude salatu te dezert. U većini slučajeva se radi o baklavi ili palačincima. I to je, otprilike, to kada se radi o iftarskom meniju.

Priča o sarajevskim somunima: Male tajne velikih majstora za jedinstveno pecivo

Priča o sarajevskim somunima: Male tajne velikih majstora za jedinstveno pecivo

Ako govorimo o cijenama, tu tek ova priča postaje zanimljiva. Nemojte ostati u čudu ako gore navedeni meni u jednom sarajevskom restoranu košta od 30 KM, a gotovo identičan uz male "kozmetičke" promjene u jednom drugom restoranu 65 KM!

Identična situacija je i s hotelima. U jednom smo našli ponudu za 30 KM, dok je u drugom cifra čak duplo veća - 60 KM! Složit će se mnogi - paprene cijene, makar za prosječnog građanina bh. prijestolnice.

Sarajevski somuni

Šta je razlog tome? Paprene cijene su uglavnom u poznatijim sarajevskim restoranima i hotelima s dugogodišnjom tradicijom, a često i sama lokacija ugostiteljskih objekata diktira cijenu iftarskog menija. To najbolje ilustruju hoteli koje smo već spomenuli. U jednom hotelu u starom dijelu Sarajeva je i najskuplja ponuda, baš kao i u jednom restoranu. S druge strane, u jednom hotelu na Ilidži iftarit ćete, pogađate, za 30 KM!

Upoznajte Ammara Efendića, mujezina Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu

Upoznajte Ammara Efendića, mujezina Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu

Ukratko - iftarski meniji se kreću od najmanje 25 KM pa sve do 65 KM. Drugim riječima, jedna četveročlana porodica, pod uslovom da se odluči za manje poznat restoran ili hotel, izdvojit će najmanje 100 KM. O ovoj drugoj varijanti da i ne govorimo.

Ako uzmemo u obzir da je, čak i nakon posljednjih poskupljenja, kilogram pilećih fileta oko 14 KM, faširanog mesa oko 16, teletine oko 30 KM, može se kazati da je iftar i dalje za mnoge isplativiji u toplini svoga doma. Istina, malo ćete se namučiti, ali će vam i novčanik biti deblji.

Vlasnici zadovoljno trljaju ruke

I pored svega, ako je suditi po onome što je ekipa portala Radiosarajevo.ba uočila na terenu proteklog vikenda u vrijeme iftara, vlasnici ugostiteljskih objekata mogu zadovoljno trljati ruke jer slobodnih mjesta u restoranima, makar u srcu Sarajeva na Baščaršiji - nema!

"Morate stol rezervisati najmanje dva ili tri dana ranije. Mi smo uvijek puni za vrijeme iftara", kazao nam je konobar jednog sarajevskog restorana.

Ramazanski duh Sarajeva: Tradicionalno učenje ženske mukabele u Hadžijskoj džamiji

Ramazanski duh Sarajeva: Tradicionalno učenje ženske mukabele u Hadžijskoj džamiji

Naumili smo pronaći alternativu te smo pokušali ući u nekoliko ćevabdžinica, buregdžinica i aščinica. Rezultat je bio identičan - nema slobodnih mjesta!

Jedan drugi konobar iz sarajevskog restorana ispričao nam je da su im većina gostiju, ipak, stranci, odnosno turisti.

"Ima i dijaspore uvijek, ali uglavnom su turisti. Iftari su postali praktično dio turističke ponude u vrijeme ramazana. I naravno, firme često organizuju iftare za svoje zaposlenike. Iskreno, slabo porodice dolaze na iftare", priznaje naš sagovornik.

Jeftinije, ali i daleko skromnije varijante

Na internetu možete pronaći i jeftinije varijante, ali se istovremeno radi o daleko, daleko skromnijim ponudama, pa ih nismo vezivali za gore spomenute ponude.

Takvi iftari koštat će vas od 13 do 18 KM. Zaboravite na predjela - supe, teletinu...

Takvi iftari bazirani su na pileće sendviče, filete i pomfrit. Uglavnom ih poručuju i konzumiraju osobe na poslu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije