Formirati vlast ili zaštiti građane?

Radiosarajevo.ba
Formirati vlast ili zaštiti građane?


Problem maloljetničke delikvencije je posljednjih godina u BiH, a naročito u Sarajevu, zavrijedio ogromnu pažnju javnosti, a nadležne institucije su malo i nimalo ustrajavale u riješavanju tog problema. Istina je da je održano mnogo seminara i okruglih stolova na ovu temu, te su organizirani protesti građana koji su tražili da vlasti razviju strategiju čijom bi se primjenom osjećali sigurnije.

Međutim, problem maloljetničke delikvencije nije suzbijen, što najbolje dokazuju rubrike crnih hronika u kojima posebno mjesto zauzimaju maloljetni prekršitelji zakona.

Nepoštivanje zakona

Kako stvari u BiH nisu na svom mjestu najbolje pokazuje priča projekta Odličan, 5 plus, čija je osnovna namjera da skrene pažnju na važnost problema maloljetničke delikvencije, a zasnovan je na emitovanju kratkog programa u  okviru kojeg stručna lica, pod vodstvom pedagoga, kreiraju edukativni i informativni sadržaj namijenjen građanima koji mogu uticati na suzbijanje ovog problema. Emisije su emitovane tri mjeseca, a usred nedostatka finansijskih sredstava, projekat je morao biti stopiran, da bi zadnjeg dana u januaru tekuće godine ponovo otpočela njegova realizacija.

Da je vlastima važnije da se pozabave formiranjem vlada i izborom ministara, a ne sigurnošću građana potvrđuje činjenica da je realizaciju ovog projekta podržao jedino načelnik Opštine Novi Grad Ibrahim Hadžibajrić, dok se na ovu ideju nisu odazvali nadležni vlastodršci na ostalim nivoima vlasti, iako im je upućen poziv. Osim toga, iste vlasti ovim primjerom nisu odgovorile zakonskim obavezama koje se same usvojile, jer Akcionim planom za prevenciju maloljetničke delikvencije u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo (stavka 1. 1-4), nadležne institucije su dužne podržavati ovakav i sličan projekat.

Krik pojedinca

Kako nam je rekla jedna od aktivistica u realizaciji projekta Odličan, 5 plus Amela Sačić, ciljna grupa projekta su roditelji, dok je školski sistem, čiji je karakter javni, također obavezan da realizira strategije spriječavanja maloljetničke delikvencije.

"Ne znamo koliko ćemo dugo emitirati sadržaje, jer nismo sigurni da li ćemo imati stalnu podršku. Poslali smo zahtjeve svim nivoima vlasti, kako odlazećoj, tako i dolazećoj, ali nismo dobili konkretan odgovor, što je vjerovatno i posljedica trzavica oko formiranja nove vlade", rekla je Sučić.

I ovaj projekat je samo jedan od pokazatelja da svaki pokušaj zaštite osnovnih ljudskih prava odjekne kao krik pojedinca, a vlasti i dalje na svakim izborima ubiru ocjene Odličan, 5 plus.

Tekst prenosimo iz 19. broja Školegijuma, koji možete preuzeti ovdje


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije