Evo ko bi mogao ostati bez penzije nakon što su usvojene izmjene Zakona o PIO

3
I. M.
Evo ko bi mogao ostati bez penzije nakon što su usvojene izmjene Zakona o PIO
Foto: Pixabay / Penzioner (Ilustracija)

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je izmjenu i dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) u kojem je sada izbrisan član 116. i dopunjen član 89, a evo šta to znači za korisnike penzija i invalidskih naknada.

Izmjene ovog Zakona ranije su se vršile 2022. godine, ali je Ustavni sud Federacije BiH je 9. maja 2023. godine presudio da član 9. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO nije u skladu sa Ustavom. U članu 9. Zakona o izmjenama i dopunama dopunjavao se član 116. Zakona o PIO.

Tada je član 116. predviđao obustavu isplate penzije korisnicima koji steknu status osiguranika u obaveznom osiguranju, izuzev izuzetaka iz člana 12. tačke c), d), e) i f). Dakle, prema ovom članu ranije pravo na penziju nisu gubili samo: 

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

- članovi privrednog društva ili druge organizacije, koji za svoj rad primaju ugovorenu naknadu;
- članovi organa upravljanja ili organa nadzora, koji za svoj rad primaju ugovorenu naknadu,
- lica koja obavljaju poslove na osnovu ugovora o djelu, autorskog ili drugog ugovora i za izvršeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu,
- lica izabrana ili imenovana na javnu funkciju ako za obavljanje te funkcije ostvaruju naknadu.

Sada se član 116. briše, a to znači da primaoci penzije imaju pravo zasnovati radni odnos bez obzira na to da li su ostvarili pravo na punu ili prijevremenu starosnu penziju.

Donesena odluka: Povećavaju se penzije u Federaciji BiH, objavljeno i za koliko

Donesena odluka: Povećavaju se penzije u Federaciji BiH, objavljeno i za koliko

Porodična i invalidska penzija

Međutim, ovo nije jedina važna izmjena Zakona o PIO. Naime, mijenja se i član 89. koji se ondosi na odnos prava na porodičnu penziju i obaveznog osiguranja.

Ranije je bilo predviđeno da pravo na porodičnu penziju obezbjeđuje se članu porodice umrlog osiguranika, odnosno korisnika penzije koji nije u obaveznom osiguranju.

Prema dopuni ovog člana, isplata penzije se obustavlja u slučaju kada osoba koja ostvaruje porodičnu ili invalidsku penziju zasnuje radni odnos. Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su ranije pojasnili da razlog za obustavu jeste činjenica da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena I kategorija invalodnosti, odnosno potpuni gubitak radne sposobnosti.

Federalna vlada na sjednici utvrdila izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Federalna vlada na sjednici utvrdila izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Zakon o PIO propisuje da potpuni gubitak radne sposobnosti (I kategorija invalidnosti) postoji kada se utvrdi da osiguranik nije sposoban za rad na svom radnom mjestu, niti se može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi. 

Dakle, omogućavanje korisniku invalidske penzije da stiče status osiguranika u obaveznom osiguranju bilo bi u suprotnosti s ovim principom, te bi stvorilo prostor za zloupotrebe i dovelo do povećanja udjela invalidskih penzija u penzijskom sistemu Federacije BiH.

Zbog sličnih razloga odlučeno je da će se obustavljati i porodična penzija u slučaju zasnivanja radnog odnosa. Porodična penzija je izvedeno pravo koje služi kao zaštita članova porodice umrlog korisnika penzije, ali samo ukoliko oni nisu u obaveznom osiguranju i ne ostvaruju prihode po osnovu radnog odnosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije