Džemo Murga, stručnjak za pitanja narkomanije: Indijska konoplja - lijek zabranjen zakonom?

Radiosarajevo.ba
Džemo Murga, stručnjak za pitanja narkomanije: Indijska konoplja - lijek zabranjen zakonom?

Indijska konoplja pomaže kod alchajmerove, parkinsonove bolesti, AIDS-a, multiple skleroze, malignih tumora, koristi se kod teških kožnih oboljenja, artritisa, paralize, nedostatka apetita, smanjuje srčane udare za 66 posto i dijabetes tipa 1 za 58 posto. Međutim, ako policija kod Vas pronađe indijsku konoplju bićete uhapšeni i prijeti vam kazna do godine dana, piše Oslobođenje.

U jednoj studiji  koju je 70-tih godina finansirao američki Nacionalni Institut za Zdravlje kako bi se našli dokazi da marihuana oštećuje imunološki sustav, naučnici su otkrili da THC, aktivni sastojak iz marihuane, usporava rast tumora kod miševa u tri vrste raka – raka pluća, dojke i virusom izazvane leukemije. Nakon ovog otkrića navodno je američka DEA (policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge) zatvorila studiju i sva dalja istraživanja koja vežu marihuanu i rak. 

Prema pisanjima strane štampe, u zemljama EU različito se gleda na marihuanu. Tako je u Češkoj posjedovanje manjih količina prekršaj za male količine uz novčanu kaznu ili upozorenje. U Danskoj marihuana nije kažnjiva, ali se za veće količine dobije novčana kazna ili zatvor. 

U Njemačkoj nije kažnjiva, ali ali se za veće količine može dobiti do pet godina robije. U Grčkoj je posjedovanje krivično djelo i kažnjava se do godinu dana robije. U Španiji posjedovanje nije kažnjivo - kazna od 300 do 30.000 eura za javno drogiranje. 

U Francuskoj je to krivično djelo - kazna do 3.800 eura, a u Italiji prekršaj - kazna za prvi put upozorenje, a za drugi novčana kazna. I u Austriji je posjedovanje krivično djelo a kazna je do šest mjeseci pobije. U Sloveniji posjedovanje je prekršaj - kazna od 208 do 625 eura ili mjesec dana zatvora, a javni rad za veće količine...

Džemo Murga, dugogodišnji inspektor odjela za droge MUP-a Kantona Sarajevo i član ECAD iz Štokholma (asocijacije gradovi Evrope u borbi protiv droge) tvrdi da je dokazano da marihuana ima pozitivno dejstvo u liječenju ćelija karcinoma, a ima i povoljan učinak kada je u pitanju otklanjanje posljedica hemoterapije.

Postoje zvanični dokazi i potpisana istraživanja da se marihuanom liječi oko 200 bolesti. Državni institut za kontrolu lijekova u Hrvatskoj raspisao tender za uzgoj medicinske konoplje. U Izraelu devet proizvođača ima državnu licencu za uzgoj kanabisa, a 10.000 Izraelaca ima dozvolu za korištenje kanabisa za liječenje, pojašnjava Murga, dodajući da se Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede u Hrvatskoj zakaže za izmjenu zakona o suzbijanju zloupotrebe droga kako bi se proizvođačima konoplje omogućila proizvodnja za hranu, farmaceutske svrhe, građevinarstvo, tekstilnu i auto industriju te proizvodnju biogoriva.

On dodaje da bi se i kod nas trebala uputiti inicijativa Agenciji za lijekove na nivou države za uvoz konoplje u medicinske svrhe.

"Svjestan sam da bi prije toga trebalo promijeniti liste lijekova i mnoga službena akta. U Zakonu o sprečavanju zloupotrebe droga trebalo bi trebalo bi promijeniti neke stvari vezane za upotrebu nove supstance koja bi se našla na listi lijekova. U zakon bi trebalo unijeti da se kanabis odnosno tetrahidrokanabinol - THC stavi na listu lijekova gdje se već nalazi morfij, kodein, metadon i druge psihoaktivne supstance koje se upotrebljavaju u medicini. Ne treba misliti da bi stavljanje THC-a na te liste bio trojanski konj kojim bi se drogiranje legalizovalo. I tu bi se vodila evidencija u o količini, upotrebi, pacijentima kao i za druge psihoaktivne supstance," pojašnjava Murga.

Murga pojašnjava da bi se također trebali uspostaviti kontakti sa ljekarima zemalja gdje se THC koristi za olakšavanje tegoba kod teških oboljenja.

"Poznato je da u BiH rodbina pacijenata ilegalno nabavlja tablete i druge proizvode od konoplje koji sadrže THC. Oni pri tom, nažalost, čine nekoliko krivičnih djela. Prvo, ilegalno prenose te materije preko granice i tako se izlažu opasnosti da ih kazne za međunarodni kriminal i šverc droge. Drugo, ilegalno omogućavaju korištenje opojnih droga što je također krivično djelo," dodaje Murga.

Koliki je rizik pomagati pacijentima na taj način govori podatak da se prema krivičnom zakonu FBiH  posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga osoba koja to radi može kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. Ukoliko neko iz vana donosi medicinske preparate na bazi indijske konoplje i koji sadrže THC, podliježe Krivičnom zakonu BiH jer "prevozi ili prenosi, ili posreduje u međunarodnoj prodaji ili kupovini, šalje, isporučuje, uvozi, izvozi ili na drugi način neovlašteno stavlja u međunarodni promet supstance ili preparate koji su propisom proglašeni opojnim drogama", i kao takav kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine...

"Koliko mi je poznato od Federalnog ministarstva zdravlja do sada niko nije tražio interventni uvoz preparata koji sadrže THC," ističe naš sagovornik.

Ovo pak može da znači da se građani koji koriste indijsku konoplju u medicinske svrhe isključivo okreću ilegalnom uvozu medicinskih preparata i tako rizikuju kršeći zakon.

Interesantno je da je da se u pojedinim radnjama na Baščaršiji može kupiti ulje indijske konoplje koje se koristi za ove svrhe, jer je prilikom proizvodnje iz njega izvađen THC što ovaj proizvod dekriminalizuje, jer se kao takav ne svrstava u opijate.

Protiv legalizacije

Pored toga što se zalaže za upotrebu indijske konoplje u medicinske svrhe, Murga ističe i ovo:

"Protiv sam legalizacije bilo koje droge, ali sam i za dekriminalizaciju minimalnih količina droge za jednokratnu upotrebu, da to ne bude krivično djelo nego prekršaj, kao što je to u Kritičnom zakonu RS-a. Nema smisla stigmatizirati nekoga zbog jednog džointa i stavljati ga u kaznenu i operativnu policijsku evidenciju i slati na sud u državi punoj mnogo većeg kriminala,2 kaže naš sagovornik.

Upotreba konoplje u medicini:

- oboljelima od raka olakšava posljedice hemoterapije, sprečava mučnine i povraćanje.

- povećava apelit, što je posebno kod oboljelih od ADIS-a i multiple skleroze.

- na Harvardu utvrdili da sastojak THC može prepoloviti tumore na plućima.

- THC olakšava upalne procese i usporava napredovanje arterioskleroze.

- djelotvorna protiv glaukoma koji uzrokuje sljepoću.

- olakšava bolove pacijenata koji su bili podvrgnuti većim hirurškim zahvatima.

- smanjuje grčenje mišića, migrene, nesanice.

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe dopuštena je u ovim zemljama: Kanada, Austrija, Holandija, Španija, Izrael, Finska, Portugal i u 14 američkih saveznih država.

Negativna svojstva marihuane:

- uzrokuje tjeskobu i kratkotrajni gubitak pamćenja.

- remeti krvotok što može dovesti do infarkta i moždanog udara.

- dugotrajno uzimanje povećava rizik od šizofrenije i teške depresije.

- uzimanje marihuane u vrijeme začeća može spriječiti razvoj trudnoće.

- dio marihuane sadrži 50 posto više kancerogenih tvari od duhanskog dima.

- konzumiranje većih količina marihuane izaziva bolesti sistema disanja.

- smanjuje nivo testosterona u krvi i broj spermatozoida.

- dugotrajno uzimanje šteti mozgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije