Dodijeljene Šestoaprilske nagrade

Radiosarajevo.ba
Dodijeljene Šestoaprilske nagrade

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva dodijeljene su Šestoaprilske nagrade za 2011 godinu.

Pored vijećnika Gradskog i općinskih vijeća četiri gradske općine, diplomatskog kora, ranijih gradonačelnika, predstavnika svih nivoa vlasti i političkih partija, boračkih organizacija, sjednici su prisustvovali i gosti-delegacije Innsbrucka, Ankare, Konye i Dubrovnika koje su u posjeti povodom Dana grada Sarajeva.



Sonja Biserko:  Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je Priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva” Sonji Biserko, predsjednici Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, koja se, još u vrijeme patnje opkoljenog Sarajeva, sigurno ne sama i jedina, ali jedna od najglasnijih, najhrabrijih i najistrajnijih, nesebično zalagala za zaustavljanje krvoprolića nad nedužnim građanima naše zemlje i zaustavljanje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tada je nedvosmisleno i javno osuđivala nacionalističku hegemoniju i upozoravala na ratne zločine. Danas kontinuirano insistira na osuđivanju i kažnjavanju ratnih zločinaca i na dokumentiranju istine tako da bude dostupna svjetskoj i javnosti u regiji. Unatoč verbalnim napadima i fizičkim prijetnjama kojima je bila izložena, a i danas je, nastavlja svoju pravednu borbu, glasnim i osnovanim zahtjevima za zaštitu i unaprijeđenju ljudskih prava. Zalaže se za istinu kao jedan on osnovnih preduvjeta za stabilnu budućnost u regiji. Cijeni da generacije koje slijede, u međusobnoj komunikaciji koja je jednostavna na našim sličnim jezicima, na temelju spoznaje o istini, moraju tražiti razumijevanje i razvijati suradnju.



Dejan Milošević: Pojedinačnu „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“ u 2011. godini za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, gradonačelnik je uručio akademiku prof. dr. Dejanu Miloševiću, redovnom profesoru na Odsjeku za fiziku Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji je svojim radom stekao svjetsku slavu u naučnim krugovima u oblasti “teorijske fizike” i nove grane - atofizike.

Također, njegovi objavljeni radovi trajno pobuđuju interes i priznati su na visoko specifičnoj svjetskoj sceni razmjene znanja iz oblasti atomskih procesa u laserskom polju. Kako ne potcrtati ponos što je naša nauka, kontra brojnih svjetskih: velikih po uspjesima i novcu, zahvaljujući i akademiku prof. dr. Dejanu Miloševiću, sarajevskom i bh. fizičaru, u središtu pažnje. Ima li boljeg primjera mladima od sada već prepoznatljive sarajevske i bh. istraživačke grupe “Simophys” koja surađuje sa sličnim grupama od Japana do SAD-a, a čiji rezultati se citiraju u naučnim radovima širom svijeta. Uz njegov poticaj postaju svjesni toga da svojim stvaralačkim radom ovdje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini grade prostor u kome će iskazati sve svoje potencijale i dati doprinos, ne samo našoj maloj zajednici, već nauci i budućnosti cijelog svijeta.



Tetka Zilha i osoblje Narodne kuhinje Stari Grad: Dobitnici grupne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2011. godini je grupa koja je dala doprinos u oblasti humanitarnog rada u sastavu: Zilha Šeta, upravnica Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevo i njene saradnice Bahra Radača, Fahra Tatlić i Selma Kadrić. Ove hrabre i plemenite žene su svojim entuzijazmom, znanjem i predanim radom iskazale nemjerljivu ljubav i brigu za čovjeka. Tražeći i nalazeći načine da pomognu svima kojima je pomoć potrebna: od izbjeglica do povratnika, od nezaštićenih do nemoćnih sugrađana, stekle su poštovanje i podršku cjelokupne javnosti i postale sinonimom dobra. Danas kuhinja Tetke Zilke ima suvremenu opremu i, u skladu sa zahtjevnim standardima kavlitete, dnevno priprema nevjerovatan broj obroka svojim korisnicima, ali se uvijek nađe i još za one kojima je pomoć potrebna.

Uz to, ove naše istrajne sugrađanke pokreću, organizraju, nose i sudjeluju u brojnim drugim humanim akcijama namijenjenim ljudima u nevolji u cijeloj Bosni i Hercegovini.



Hrvatsko narodno vijeće Bosne i Hercegovine: Kolektivna „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2011. godini pripala je Hrvatskom narodnom vijeću Bosne i Hercegovine koje se svojim dugogodišnjim društveno političkim djelovanjem zalaže se za cjelovitu i pravednu Bosnu i Hercegovinu, trajan mir, slobodno i evropsko Sarajevo, pravednost, punu slobodu kretanja, demokratiju, vraćanje povjerenja i obnovu suživota naroda BiH, slobodu političkog djelovanja i nezavisnost medija, kao i kulturu dijaloga.

Neki od stavova koji su okarakterisali rad HNV BiH u prošlosti, ogledaju se u zalaganju za državu BiH kao „vitalni interes hrvatskog naroda“ kao i „svakog od njezinih naroda“ (1994.), za „demokratsku, decentralizovanu i sekularnu državu BiH, izgrađenu na savremenim dostignućima zapadne demokratije...“ (1998.), za „cjelovito provođenje i dogradnju Daytonog sporazuma radi bolje i brže izgradnje pravne države u kojoj će svi narodi biti konstutuivni i jednakopravni na cijelom teritoriju...“ (2000.), za „promjenu Daytonske u Evropsku BiH...“ (2005.). Program sadašnjeg i budućeg rada HNV BiH zasniva se na postavkama daljnje izgradnje države BiH, regionalizacije ili federalizacije pojedinih regija ili kantona, neupitnosti konstutivnih naroda, izgradnje jedinstvenog privrednog sistema i prostora, kao i brojnih drugih pitanja koja su od interesa za građane i građanke BiH. Značajan dio aktivnosti rada HNV BiH odnosi se i na njegovu poziciju suosnivača i aktivnog sudionika Fondacije „Pravda za Bosnu i Hercegovinu“.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: hor Pontanima, Vanja Muhović&Divanhana, Almas Smajlović i Vlado Podani, te glumac Adnan Goro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije