Davor Gjenero: Hrvatska mora vratiti ugled među Bošnjacima

24
Faruk Vele
Davor Gjenero: Hrvatska mora vratiti ugled među Bošnjacima
Foto: Boris Scitar / PIXSELL / Davor Gjenero

Ugledni politolog i politički analitičar iz Hrvatske Davor Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirao je sinoćnji sastanak lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajućeg Doma naroda Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, te kako se na njega gleda iz hrvatskog ugla.  

"Razgovor s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem inicirao je predsjednik premijer Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković, formatirao ga je kao politički. Nije razgovarao s jednim akterom za leđima drugom, nego je inicirao međusobni razgovor, kojeg je on samo facilitirao. Čini se da se u ovim razgovorima, ipak, prije svega radi o uređivanju odnosa u Federaciji, među Bošnjacima i Hrvatima, i ta inicijativa na tragu je Mesićeva učenja", govori Gjenero. 

On ističe da je već za susreta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića sa srpskima članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodiko bilo uočljivo da je premijer Andrej Plenković situaciju u koju ga je doveo predsjednik Milanović doživio s velikom nelagodom. S druge strane, Gjenero kaže da je i sad teško razumjeti što je motiviralo Zorana Milanovića da primi Milorada Dodika kao „predstavnika srpskog naroda u BiH”. 

Pragmatični razgovori

"Plenković se s Dodikom, ali je jasno dao do znanja da njihovi razgovori nisu imali političku dimenziju, već da se radilo o pragmatičnim razgovorima o tome kako olakšati život Hrvatima u BiH", podsjetio je. 

Analizirajući okolnosti pod kojima se potom desio susret sa Izetbegovićem, Gjenero smatrada je Plenković vjerojatno imao potrebu za razgovorom s Bakirom Izetbegovićem nakon intervjua N1 televiziji, koji je pobudio veliko negodovanje i među Hrvatima u Bosni i Hercegovni, kao i u službenom Zagrebu

"Većina reakcija bila je egzaltirana i pretjerano emotivna, preuveličavala je značenje jedne izjave ključnog bošnjačkog političkog lidera, ali je ta izjava pokazala da Hrvati i Bošnjaci moraju sjesti za stol i razgovarati, jedni drugima objasniti svoje interese. Plenković ne može drugo, nego potaknuti ih da se međusobno slušaju i razumiju. On ne može nuditi rješenja, a još manje ih pokušati nametnuti. Hrvatska može biti zagovornik interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini samo ako pokuša vratiti ugled među Bošnjacima, na razinu kakvu ga je imala u vrijeme Mesićeva mandata", naglasio je. 

Šta je rekao Milanović 

Gjenero se ne slaže s ocjenama da Zagreb ne nameće razgovore o BiH kao prostoru. 

"Za razliku od trenutne administracije u Beogradu, koja manji bosansko-hercegovački entitet vidi kao prostor „srpskog svijeta”, Zagreb poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine i njenu cjelovitost vidi kao svoj politički interes. U Hrvatskoj danas nema relevantne političke stranke koja bi zagovarala ono što je nekoć govorio Tuđman gledajući u kartu Hrvatske i pitajući: "zar vama tu nešto ne fali". Službeni Zagreb ne misli ono što je jednom izgovorio trenutni Predsjednik (Zoran Milanović), rekavši da, "ako Srbi odu iz BiH, nećemo valjda tamošnje Hrvate ostaviti same s njima (mislio je na Bošnjake)". Zagreb je fokusiran na političku zaštitu Hrvata, a koncept "promjene izbornog zakon"”, što ga Vlada gura, način je da se hrvatsku političku elitu vrati razgovorima s Bošnjacima, a da se potisne ideja (koja se nažalost opet pojavljuje) o nekakvom „trećem entitetu”, to je samo drugo ime za ideju o obnovi "Herceg-Bosne"", zaključio je Gjenero u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije