Dan matematike u Sarajevu: Panel diskusije, izlaganja i učenički eksperimenti

0
N. Žunić
Dan matematike u Sarajevu: Panel diskusije, izlaganja i učenički eksperimenti
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dan matematike u Dječijoj kući

Od 1988. godine se datum 14. mart obilježava kao dan matematike, odnosno Dan broja PI (π), nazvan po geometrijskom simbolu koji označava broj 3,14.

Za sve koji su možda zaboravili, broj PI je neophodan u izračunavanju obima i površine kruga. Zanimljivo je i da se radi o broju koji ima beskonačan broj cifri, a najpoznatije su svakako prve tri: 3,14. 

Ovaj datum je izabran u skladu s američkim načinom prikazivanja datuma, po kojem se prvo piše mjesec, a onda dan, tako da je 14. mart prikazan kao 3.14. Time je i logično da se ovaj dan proglasi kao Dan broja PI

Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemima? Evo kako da izaberete najdugotrajniji miris

Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemima? Evo kako da izaberete najdugotrajniji miris

U novembru 2019. godine, UNESCO je proglasio ovaj datum kao Internacionalni dan matematike, te je prvi obilježen u martu 2020. godine. 

Ovog datuma čovječanstvo se prisjeća svih naučnih dostignuća matematičara, te se pokazuje koliko je matematika bitna u naučnom i svakodnevnom životu.

Najbolji rezultat u historiji BiH na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Najbolji rezultat u historiji BiH na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi

Povodom ovog datuma, Udruženje matematičara Kantona Sarajevo je organizovalo projekat Volim Matematiku. Dvodnevna manifestacija održana je u Dječijoj kući na Grbavici. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba je bila na licu mjesta, a naša sugovornica je Lamija Šćeta s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, jedna od organizatorica događaja. 

"Projekat 'Volim matematiku' je pokrenut da bi se popularizala matematika, te da privučemo sve više osnovaca, srednjoškolaca i njihovih nastavnika prema ovoj nauci. U dva dana, koliko traje ova manifestacija, želimo da prikažemo matematiku u drugom svjetlu.

Djeca koja učestvuju su radila eksperimente predstavljajući razne matematičke fenomene na konkretan način. Oni su unijeli puno truda i entuzijazma u ove projekte te su uspjeli da ih predstave na atraktivan način. 

Sam projekat se sastoji od više elemenata. Tu su eksperimenti, panel diskusije, te kratka izlaganja do tri minuta. Teme panel diskusija su vezane za nastavnike, udžbenike iz matematike i primjene matematike.

Što se tiče kratkih izlaganja, bilo ih je 80, a tu su učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti i profesori s fakulteta u tri minute imali priliku da izlože zanimljivosti o matematici i o matematičarima", rekla je naša sagovornica.

"Naš cilj je bio fokusirati se na KS, s obzirom na to da se radi o pilot projektu, pa je poziv poslan samo učenicima iz ovog kantona. Međutim, dobar glas daleko se čuje te imamo izlagače iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Nama je jako drago da smo ih mogli ugostiti. 

Ja sam prezadovoljna s njihovim projektima. Trebali ste vidjeti koliko je energije uloženo u svaki od ovih projekata i zaista izgledaju fenomenalno.

Djeca se zabavljaju. S obzirom na to da volim da razgovaram s djecom, imala sam priliku da ih pitam i svima je ovaj projekat jako interesantan. 

Dan matematike u Dječijoj kući
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dan matematike u Dječijoj kući

Zanimalo nas je koliko istine ima u urbanoj legendi da je matematika teška i nezanimljiva za učenike. 

"Ta 'urbana legenda' je razlog zašto smo pokrenuli projekat i okupili se. Želimo da sklonimo stigmu s matematike, jer je ova nauka zabavna i primjenjiva.

Mora se uraditi mnogo, ali to ne može jedna osoba. To mora da uradi cijelo društvo, počevši od nastavnika i podrške od ministarstava za nastavnike.  Mislim da već idemo dobrim putem, jer vidimo nastavnike koji inoviraju svoje predavanje matematike. Sve što sada treba jeste da nastavimo ovako", zaključuje naša sagovornica Lamija Šćeta.  

Dan Pi se obilježava odkad je Larry Shaw, američki fizičar i kustos, organizovao proslavu u Muzeju u San Franciscu 1988. godine. 

Do današnjeg dana na 14. mart, zaposlenici u ovom muzeju se zabavljaju i konzumiraju voćne pite (broj pi se izgovara isto kao pie, što na engleskom jeziku znači pita).

Čak je i američki Kongres, godine 2009. donio rezoluciju koja proglašava 14. mart kao PI dan.

Interesantno je i spomenuti kako je mart 2014. godine obilježen kao PI mjesec. Zanimljivo da je 2015. godine, dan PI obilježen kao Super PI dan. Razlog je što, kada po američkom formatu predstavimo datum, dobijamo prvih pet cifri broja PI (3.14.15). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije