Da li je Sarajevo zaboravilo Luburićeve žrtve?

Radiosarajevo.ba
Da li je Sarajevo zaboravilo Luburićeve žrtve?

 

Danas se navršava 66 godina od vješanja 55 sarajevskih antifašista na Marindvoru koje je naredio ustaški oficir i zapovjednik sistema koncetracionih logora u Jasenovcu Vjekoslav Maks Luburić. Radilo se o kulminaciji ustaškog terora u posljednjim danima rata. Prethodno je Luburić sa svojim pomagačima mjesecima hapsio, mučio i ubijao sarajevske antifašiste u sada porušenoj Vili Wilkert na Marindvoru.

Prije tri godine (2008), povodom godišnjice ovog fašističkog zločina, podignut je prigodan spomenik ispred Filozofskog fakulteta na kojem su zabilježena imena svih žrtava Luburićevog terora.

Godišnjicu zločinačkog ubistva sarajevskih antifašista obilježila, uz sarajevski SABNOR, i Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju. Delegacija JOSD-a je položila cvijeće na spomenik stradalim antifašistima i time podsjetila na zaborav kojem su prepušteni ilegalci, koji su rizikovali svoje živote u borbi protiv fašizma i ustaške diktature.

Na prošlogodišnjem odavanju počasti Luburićevim žrtvama, osim pripadnika SUBNOR-a i srodnika ubijenih, nije bilo ni gradonačelnika ni predstavnika Gradskog vijeća, niti Kantona niti medija. Radiosarajevo.ba je jedini medij, koji je 2011 podsjetio na ovu bitnu godišnjicu.

U Press službi Grada Sarajeva su nas obavijestili da su vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na 25. sjednici održanoj 22.02.2011. odlučili da će polaganje cvijeća na Spomen obilježju antifašistima obješenim na Marin Dvoru biti upriličeno 6. Aprila  u okviru programa obilježavanja Dana grada i Dana oslobođenja Sarajeva. Cvijeće će biti položeno kao dio odavanja počasti i na ostalim spomen-obilježjima palim borcima i žrtvama fašizma u Sarajevu. 

U press službi Kantona Sarajevo su nas obavjestili da danas nije bilo „nikakvih najava“ o nekom mogućem obilježavanju ovog datuma.

Uprkos aktivnostima koje će biti upriličene 6. aprila, ostaje nejasno zbog čega ova bitna godišnjica nije zaslužila zasebnu ceremoniju ili barem prisustvo delegacije Gradskog vijeća, ako već ne samog gradonačelnika Sarajeva prilikom polaganja vijenca. Štoviše, u zemlji u kojoj caruju najbanalnije banalizacije NOB-a, ovakvi datumi bi mogli i morali biti prilika za javne tribine, "časove historije" u osnovnim školama, kako bi se antifašizam i NOB prestao svoditi na ceremoniju, odnosno predizbornue manipulacije, kako bi se zadobio glas više.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije