BiH korača ka cirkularnoj ekonomiji: Inovacijama riješiti problem otpada i otvoriti radna mjesta

1
Radiosarajevo.ba
BiH korača ka cirkularnoj ekonomiji: Inovacijama riješiti problem otpada i otvoriti radna mjesta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija 'Otpad - resurs za razvoj cirkularne ekonomije u BiH

Konferencija koju je danas u Sarajevu organizovala Privredna komora Federacije BiH i konsultantska kompanija nLogic Advisory okupila je lidere u industriji koji demonstriraju kako inovacijama i promjenom razmišljanja mogu pretvoriti otpad u novi proizvod, rješavajući tako problem otpada i promovišući principe cirkularne ekonomije.

Hanadi Džabić, generalna direktorica RCB Nanotehnologija, istakla je: "U cirkularnoj ekonomiji, cilj je vratiti materijale iz proizvoda na kraju vijeka trajanja u novi proizvod. U našem slučaju, to je sirovi carbon black, koji se dobija iz automobilskih guma na kraju vijeka trajanja, a novi proizvod obnovljeni carbon black proizveden na samoodrživ i po okoliš potpuno siguran način. Konkretno, utičemo na rješavanje problema deponija automobilskih guma kao i deponija onečišćenog carbon blacka, koji zajedno prave nesagledive štete po okoliš i pružamo proizvod čija daljnja upotreba dodatno smanjuje emisije CO2", kaže Džabić.

Cirkularna ekonomija, osim novih ekonomskih mogućnosti, donosi i ekološku održivost, smanjujući emisije CO2 i otvarajući nova "zelena" radna mjesta. Ove prednosti čine cirkularnu tranziciju vrijednom truda i investicija, uprkos njenoj kompleksnosti.

Frenkie i Krešo Bengalka snimili pjesmu o Palestini: "Nakon Bosne smo rekli nikad više"

Frenkie i Krešo Bengalka snimili pjesmu o Palestini: "Nakon Bosne smo rekli nikad više"

Hanadi Džabić je objasnila da u prelasku na model cirkularne ekonomije postoje pet oblasti koje su važne za saradnju vlasti na različitim nivoima u BiH i nas privrednika iz različitih sektora: regulatorni okvir, državne subvencije, vještine uposlenika, troškovi kompanija i potražnja potrošača.

RCB Nanotehnologija je na svom primjeru pokazala da proizvodi na kraju vijeka trajanja predstavljaju resurse koji čekaju da budu prepoznati i iskorišteni. "Svaki takav proizvod ima potencijal da postane sirovina za novi proizvod, energija za naše zajednice i rješenje za ekološke izazove. Promjenom perspektive, otvaramo vrata ka brojnim mogućnostima za inovacije i održivost", zaključila je Džabić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije