Bh. privrednici zabrinuti: Vakcina u BiH nema, a EU odlučuje o COVID pasošima

4
Radiosarajevo.ba
Bh. privrednici zabrinuti: Vakcina u BiH nema, a EU odlučuje o COVID pasošima
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iako još ne postoji saglasnost o uvođenju isprave ili dokumenta o vakcinaciji protiv COVID-19, tehnički za to nema prepreka, saopćeno je iz Evropske komisije, koja razmatra uvođenje ovakvih isprava, a na zahtjev pojedinih zemalja članica.

Posjedovanje identifikacionog dokumenta značilo bi slobodu kretanja. I dok Evropa razmatra ovakvu opciju, Bosna i Hercegovina još nije ušla u proces imunizacije, po običaju, kasnimo.

Možda će ove godine putovanje u inostranstvo biti moguće samo na jedan način - uz digitalni zeleni certifikat, odnosno tzv. COVID pasoš. Prijedlog je ovo o kojem se raspravlja u Evropskom parlamentu, gdje predstavnici pojedinih zemalja članica Unije insistiraju na uvođenju COVID pasoša.

Kako bi izgledao COVID pasoš, da li bi u njemu bilo navedeno koju vakcinu je putnik primio i ostale formalnosti za sada su napoznanica i državnim ministrima.

"Mnogo toga je još toga nedorečeno, ne postoje standardi i ne mislim da će se baš tako lako krenuti u izdavanje pasoša i ograničavanje kretanja ljudi", smatra Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, piše Federalna.

Državni ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović kaže da će BiH pratiti šta će uraditi zemlje u okruženju i tome se prilagođavati. Pitanje je to koje trenutno nije usaglašeno ni na nivou Evropske unije, ističe, pa je o njemu još rano govoriti. Najvažnije je vakcinisati što više stanovništva, poručuje ministar.

Ali vakcina za stanovništvo nema, o imunizaciji u BiH se samo priča. Za to vrijeme u zemljama EU proces imunizacije se provodi bez problema, testiranja su jednostavna i dostupna. Zato su pojedine zemlje članice sada preokupirane uvođenjem COVID pasoša. Odluku o COVID pasošima kao uslovu za ulazak u EU sa strepnjom čekaju privrednici i autoprijevoznici iz BiH.

"Ako se uvedu COVID pasoši, dok prevoznici dođu na red da se vakcinišu, pretpostavljam da je to kraj ljeta ili završetak godine", ocjenjuje Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj.

Ako se to dogodi prijevoznici će doći u bezizlaznu situaciju. Jedini porast koji će BiH bilježiti je na biroima za zapošljavanje, dodao je Grbić.

Kašnjenje za Evropom nije ništa novo, ali skupo će nas koštati, kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić: "Ostat ćemo izolovani. Ne mogu vozači ići i putovati ako nemaju vakcine. Već se sada traži potvrda o vakcinaciji. Neće moći ići na sastanak, neće moći ići raditi i zarađivati, a pri tome vas vlast koči što se tiče elektronskog potpisa. Ne znam čemu se onda nadaju kojoj vrsti privrede i kako će ta privreda uopšte opstati."

Opstanak bilo čega u BiH je upitan, mišljenja su građani, koji ne kriju razočarenje sistemom koji je zakazao u procesu nabavke vakcina i provođenju imunizacije:
- S obzirom na to da smo s vakcinama trenutno tanki, tj. nula, smatram da nećemo baš.
- Šta će nam pasoši kad nemamo ništa, ne trebaju nam pasoši uopšte.
- Daleko smo mi i od vakcina i tih pasoša i od Evrope.

A u Evropi, odnosno većini zemalja Unije imunizacija uveliko traje, BiH kao i obično kasni i čeka. Nismo vakcinisani i pitanje je kada ćemo biti. Čekat će i oni kojima posao uvjetuje prelazak preko granice, čekat će 17. mart, kada bi Evropska komisija trebala donijeti i zvaničnu odluku u vezi sa svim pojedinostima certifikata, odnosno COVID pasoša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije