Aladža džamija nikada nije bila na listi UNESCO-a!

S. Hodžić
Aladža džamija nikada nije bila na listi UNESCO-a!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Namaz u Aladža džamiji

Aladža džamija u Foči nikada nije bila na UNESCO-voj listi niti je bilo inicijativa da se ona uvrsti na tu listu, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m.

Iako su mediji pisali kako je Aladža bila uvrštena na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a, te informacije nisu tačne.

No, nalazi se na listi kulturne baštine BiH. Naime, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2004. godine, donijela Odluku o proglašenju „Mjesta i ostataka graditeljske cjeline Aladža (Hasan Nazirove) džamije u Foči“ nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

S obzirom na to da je objekat Aladža džamije rekonstruiran, Komisija će u narednom periodu pristupiti izradi izmjene i dopune odluke, kojom će se umjesto prvobitnih mjesta i ostataka štititi objekat Aladža džamije s mjerama zaštite koje će biti u skladu sa postojećim stanjem, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Komisije.

Mjesto Aladže džamije sa grobljem nalazilo se i na Privremenoj listi Komisije pod rednim brojem 211.

Članom 2. Zakona o provođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH utvrđeno je da se nacionalnim spomenikom smatraju svi objekti sa Privremene liste nacionalnih spomenika BiH do donošenja konačne odluke Komisije.

Aladža je obnovljena nakon 470 godina od njene prvobitne izgradnje i 27 godina od njenog rušenja, te svečano otvorena u subotu.

 Aladža, ptica iz pepela, što se opet rađa: Svečano otvorena ljepotica iz Foče!

Željeli joj zatrti svaki trag: Po uzoru na Aladžu gradile su se sve druge džamije

Profesor po čijim nacrtima je obnovljena Aladža: Divili su joj se širom svijeta

Izgradio ju je 1549. godine Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana.

Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Sagrađena je polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrjednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine. 

Aladža ponovno krasi Foču zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) te radnicima preduzeća koji su radili na ponovnoj izgradnji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije