Karahasan: Tvrdoglavo vjerujem u Bosnu, jer je Bosna ljubav

Radiosarajevo.ba
Karahasan: Tvrdoglavo vjerujem u Bosnu, jer je Bosna ljubav
Foto: Radio Slobodna Evropa / Dževad Karahasan

Akademik Dževad Karahasan, jedan od vodećih, ''najsnažnijih i najdojmljivijih'' bosanskohercegovačkih književnika, intelektualac koji je izuzetno cijenjen u Evropi i svijetu prošle sedmice je u prostorijama historijske crkve „Paulskirche“ u Frankfurtu primio "Geteovu nagradu" (Goethe preises) za 2020. godinu.

Piše: Faruk Vele

Na svečanosti povodom dodjele nagrade gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann kazao je da je Karahasan oduvijek želio da bude posrednik između Istoka i Zapada.

Kao takav, profesor Karahasan je povezivao njegovu rodnu Bosnu sa Zapadom, ispisujući kulturne granice Bosne daleko od našeg zavičaja i afirmirajući bosanske kao istinske civilizacijske vrijednosti.

Nerijetko je govorio da je Bosna nastala iz kulture i da je zbog toga neuništiva, jer je "kultura vraški žilava".

Zanimljivo je da je Karahasanu "Geteova nagrada" simbolično uručena upravo uoči 831. godišnjice Povelje Kulina Bana.

Zbog toga je, govoreći za Radiosarajevo.ba u povodu velikog priznanja, akademik Karahasan kazivao upravo o Bosni.

"Jedno od općih mjesta evropske tradicije je (vjerovatno izmišljeni) susret Aleksandra Velikog i Diogena Kinika. Aleksandar je došao Diogenu da ga pita može li on nešto učiniti za njega, a Diogen mu je odgovorio: “Možeš, ukloni mi se sa sunca”. Uvijek iznova se obnavljaju rasprave o ovoj anegdoti, a time i sjećanje na nju, jer nas ona podsjeća na snagu kulture, njezinu sposobnost da bude slobodna od vojne i političke moći", kazao je Karahasan za Radiosarajevo.ba.

Mi hoćemo, dodao je, da se razumijemo, a ne da vladamo...

"Mi hoćemo da nas vole, a ne da nas se boje. Sigurno ste primijetili da mi znamo za mnoge Diogenove nasljednike – ljude koji su odbijali moć i onda kad im se ona nudila, a jako malo Aleksandrovih nasljednika. To je prirodno, Diogenove nasljednike ljudi vole, dok se Aleksandrovih boje; u ljudskom životu mora biti i ljubavi i straha, ali nam ljubav malo više treba. Zato ja ovako tvrdoglavo vjerujem u Bosnu, koja je samo u kratkom periodu Tvrtkove vladavine imala malo vojne moći. A ljubavi i razumijevanja uvijek, i to baš mnogo", kazao je profesor Karahasan za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije