Harun Karčić: Al Jazeera Balkans je postavila standarde

1
Faruk Vele
Harun Karčić: Al Jazeera Balkans je postavila standarde
Foto: Al Jazeera Balkans / Harun Karčić

Al Jazeera Balkans sutra obilježava svoju 10. godišnjicu. Decenija odgovornog novinarstva, kako je moto obilježavanja značajnoj jubileja, prilika je da se pogleda unazad.

O tome šta je Al Jazeeera Balkans donijela novinarstvu u regiji, postavljajući visoko ljestvicu standarda u izvještavanju, tehničkoj opremljenosti, novinarskoj etici..., za Radiosarajevo.ba govori dr. Harun Karčić, jedan od Al Jazeerinih prvoboraca.

Puno uzbuđenja

Za Al Jazeeru je počeo raditi u julu 2010. godine, nešto više od godinu uoči emitiranja koje je započelo 11. novembra 2011. godine u 18 sati.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Bilo je jako puno uzbuđenja, svakodnevno su nam se pridruživale nove kolege, stizala je nova oprema, kamere, stolovi, programi za montažu i proizvodnju vijesti. Razvijali smo se u svakom smislu. Ja sam počeo raditi na poziciji Producent-asistent budući da sam se tek vratio sa magistarskog iz Italije. Iako sam planirao akademsku karijeru, vrlo brzo sam se prilagodio jednom sasvim novom okruženju i pronašao u novinarstvu. Ubrzo su krenuli tereni i snimanja, prvo po Bosni i Hercegovini, a zatim po regionu i onda je sve postalo mnogo dinamičnje i zanimljivije", prisjeća se Karčić.

Deset godina kasnije, za Radiosarajevo.ba sublimira utiske.

Harun Karčić - undefined

Foto: Al Jazeera Balkans: Harun Karčić

"Ja sam prezadovoljan budući imam svoju emisiju koju vodim i uređujem, Granice Istoka, a prije nekoliko mjeseci sam imenovan na poziciju Izvršnog producenta gdje nadgledam sve emisije iz odjela Current Affairs. Uživam pratiti vanjsku politiku i mislim da smo mi jedna od rijetkih televizija u regionu koja ide in depth u analizi kako lokalnih i regionalnih, tako i međunarodnih tema. Zapravo, u vanjskopolitičkim temama smo se postavili kao glavni izvor informacija. To je jako bitno za našu zemlju i naš region, jer su, ipak, događaji u svijetu povezani. Na primjer, nemoguće je shvatiti pojavu iračkih, afganistanskih ili sirijskih izbjeglica u Sarajevu ukoliko ne shvatite kakva je politička i sigurnosna situacija u tim zemljama", navodi on.

Snažan tim

Za Karčića je iznimna čast raditi u kompaniji kakva je Al Jazeera Balkans danas.

"Zahvalan sam prije svega direktoru Tariku Đođiću na povjerenju koje mi je ukazao imenujući me na funkciju izvršnog producenta i dajući mi priliku da pokažem i svoje menadžerske vještine. Pored direktora, tu je i Edhem Fočo, koji mi je velika podrška, pogotovo u mojim početcima kao urednika vanjskopolitičke emisije Granice Istoka. Naravno, ovaj posao nije moguće dobro raditi bez tima ljudi koji streme istim vrijednostima, ciljevima i idejama, a to je upravo ono što nas čini posebnima. Lejla, Žana, Azra, Dragan, Jakov i Emir su moje kolege i najbliži saradnici. Posao jeste stresan i iznimno odgovoran, ali kada znate da doprinosite razumijevanju događaja široj populaciji, to vas onda ispunjava", nastavlja Karčić.

Budući se uglavnom bavi vanjskopolitičkim temama, zanimalo nas je koliko se teško takvim sadržajima nametnuti publici, posebno u vrijeme kada su odnosi u svijetu sve kompleksni i zamršeniji, a crno-bijeli pristup je siguran put u greške.

Harun Karčić - undefined

Foto: Al Jazeera Balkans: Harun Karčić

"Najstresnije bude pronaći dobre goste za moju emisiju jer uvijek tražim strance budući da smo u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu, deficitarni sa stručnjacima za vanjsku politiku. Važno je pronaći stručnjaka za geopolitiku da komentira geopolitičke događaje, a ne da nam ulogu Visokog Predstavnika u BIH analizira profesor bosanske književnosti, ili da nam događaje na Bliskom istoku komentira profesora Arapske gramatike. Također je u našem poslu važno čuti različite stavove kako biste imali jasniju sliku o dešavanjima u svijetu. Veoma je važno neke kompleksne svjetske događaje raščlaniti na proste faktore te putem animacija prikazati međudržavne odnose. Zato u svakoj svojoj emisiji imam po jednu ili dvije animirane grafike, koje mi nazivamo explaineri. Jako su zahtjevni jer iziskuju provjeravanje podataka iz više izvora", veli naš sagovornik.

Prva regionalna TV

Al Jazeera se u svijetu nametnula kao mreža koja je uvijek išla korak dalje, šta je u tom smislu ostavština Al Jazeere Balkans na našim prostorima nakon prve decenije rada?

"Al Jazeera Balkans je prva regionalna televizija na Balkanu. Mi smo postavili nove standarde, a nakon nas su došle brojne druge medijske kuće. Ljestvicu smo podigli, viši su tehnički i uređivački standardi. Drugačiji je pristup vijestima, a teme se sve više regionalno analiziraju onako kako smo mi to krenuli raditi 2011. godine. Imamo odličnu saradnju sa bosanskohercegovačkim ali i regionalnim medijima - razmjenjujemo video materijal, prijedloge za goste, tehničku podršku i sve ostalo što je potrebno u našem poslu. Nama druge televizijske stanice nisu konkurencije, to su naše kolege. Svako radi svoj posao najbolje što može a kolektivno doprinosimo boljem razumijevanju svijeta oko nas", ističe Karčić.

Vrijeme digitalnih medija

Govoreći o budućnosti Al Jazeere Balkans u narednom godinama, Karčić apostrofira digitalne medije.

"Budućnost je u digitalnim medijima. Al Jazeera Mreža ulaže velike napore u razvoju digitalnih platformi, jer gledaoci sve više se okreću pametnim telefonima i društvenim mrežama kao glavnim izvorima informacija. Ja lično rijetko stignem pregledati dnevnik kući, jer imam troje djece koja se udruže i ne dozvoljavaju mi pristup daljinskom, tako da sve pregledam na YouTube-u ili na društvenim mrežama. Na Al Jazeeri Balkans smo prije nekoliko godina pokrenuli digitalni odjel i imamo već zapaženo prisustvo na društvenim mrežama", kaže Karčić, te zaključuje:

"Ali nastavljamo sa 'tradicionalnim' novinarstvom i vijestima, jer to ipak i dalje dominira u svijetu, a pogotovo kod nas u regionu. To je i pravac prema kojem stremi i naša televizija. Dokumentarci su i dalje važan segment našeg posla jer pružaju neki vrstu in depth razumijevanja događaja; vanjskopolitičke emisije nam pomažu da shvatimo kako su događaji u svijetu povezani; a lokalne i regionalne vijesti nam omogućuju da shvatimo kako se svjetski i regionalni događaji refkektuju na nas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije