Sarajevo / Teatarski performans "Welcome" posvećen svjetskoj izbjegličkoj krizi

29. 11. 2017. u 14:26:00 Fena

Shares: 6

Progovaranje o svjetskoj izbjegličkoj krizi koja je obilježila 21. stoljeće u fokusu je teatarskog performansa "Welcome" s rediteljskim pečatom Nermina Hamzagića koji će premijerno biti izveden 2. decembra u neobičnom ambijentu - na Olimpijskom bazenu Otoka.

U svijetu trenutno pet miliona ljudi samo iz Sirije ima status izbjeglica, dok se u 2017. godini njih 5.000 utopilo u morima u pokušaju da dođu do slobode.

Uloge su ostvarili Maja Izetbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Amar Selimović i Sanin Milavić, dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, kostimografiju Vanja Ciraj i Irma Saje, a scenografiju Adisa Vatreš Selimović.

Performans je rađen u produkciji udruženja Kontakt, u organizaciji s Olimpijskim bazenom Otoka, te uz podršku Rockefeller Brothers Funda, Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i Festivala MESS.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je čast što je MESS dio ovog velikog i posebnog projekta, jer su takve teme razlog zašto se glumci bave svojim poslom.

"Ova je ekipa napravila važno svjedočanstvo glumaca, svjesnih vremena u kojem živimo. Vjerujem kako naše iskustvo treba biti povod da svi budemo bolji ljudi", istaknuo je on, podvukavši da je predstava poziv da se ne utopimo u moru bezobzirnosti i bezosjećanosti.

Reditelj Nermin Hamzagić ističe da je prije dvije godine imao priliku boraviti na dijelu izbjegličke rute, na granici Srbije i Mađarske, što je ostavilo potresno i lično iskustvo, posebno imajući u vidu vlastito iskustvo iseljeništva iz Bosne, koje je, smatra on, obilježilo bh. društvo.

"U kontekstu evropske priče o izbjeglištvu govorimo o ljudima, a ne nekim kvotama. Svi oni su imali određene snove i želje, a onda je počeo rat. Mislim da je pravo na kretanje osnovno civilizacijsko pravo, a danas se o tome govori kao o privilegiji. Stavili smo vlastiti komfor iznad nečijeg prava na život", utvrdio je on.

Da je performans baziran na ličnim izbjegličkim pričama njegovih aktera naglasila je glumica Maja Izetbegović, a napisali su ih na molbu dramaturginje Asje Krsmanović i Nermina Hamzagića. To je osnova na kojoj je ispletena dalja priča predstave.

"Predstava je bazirana na vizuelnom, a meni je bio veliki izazov baviti se kreativnošću u mediju vode koji mi je zaista nepoznat", kazala je ona.

Glumac Ermin Bravo podvlači da se performansom reaguje na temu koja je akutna. Trenutno u svijetu, dodao je, svake tri sekunde jedna osoba postaje izbjeglica.

"U Europi izbjeglička kriza nije gotova, ona samo nije toliko u žiži interesovanja. Zato mi je drago što se baš sada bavimo tom temom", ocijenio je on.

Da su se glumci trudili da bazen i vodu ne tretiraju tako istaknuo je glumac Sanin Milavić, utvrdivši da je cilj bio kroz potpuno novi medij prenijeti poruku u slikama i zvučnim podražajima, više nego što može reći neki tekst, stavljajući pri tom akcent na ono što znači izbjegličku patnju.

Naglasio je da su stid i poniženje osnovne emocije koje svaka izbjeglica nosi, a ne obratiti pažnju na to za Milavića znači dehumanizaciju društva.

Narcisa Cvitanović iz Udruženja Kontakt ističe da su prepoznali važnost teme izbjeglištva kojom se bavi performans, podvukavši da se produkcijska dimenzija ne razlikuje od projekata koji se realiziraju u zemljama s mnogo boljim uvjetima i odnosom prema kulturi.

Prvo reprizno izvođenje predstave zakazano je za 3. decembra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA