Srđan Puhalo: Slobodu nam niko neće pokloniti, za nju se moramo boriti

0
E.S.
Srđan Puhalo: Slobodu nam niko neće pokloniti, za nju se moramo boriti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Srđan Puhalo

U "Dancing" dvorani Doma mladih Centra Skenderija nedavno je održan Festival "Sloboda narodu" koji je otvorio direktor festivala Srđan Puhalo.

O tome kakvi su utisci nakon Festivala koji je imao za cilj naučiti ljude da slobodno misle te kako je sve proteklo govorio je Puhalo za Radiosarajevo.ba.

Činjenica je da Bosna i Hercegovina, a i zemlje u regionu prosto imaju problem sa slobodom mišljenja, slobodom govora, slobodom medija, slobodom generalno. Ta sloboda je nešto što nam niko neće pokloniti, mi se za nju moramo boriti. Onda smo odlučili da pokušamo dovesti ljude za koje smatramo da su pravi borci za slobodu. Naučimo ljude da slobodno misle, i da to što misle slobodno kažu. I da to što pričaju bude u skladu s onim kako se oni ponašaju, a sve sa ciljem da bismo ohrabrili građane da i oni krenu da ostvaruju svoje slobode“, kaže Puhalo u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Na festivalu “Sloboda narodu“ bilo je više od 40 panelista, imali su više od 50 moderatora iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH.

„Kroz neki vid interakcije i druženja, pokušali smo da ohrabrimo građane. Ne samo kroz priču kompetentnih ljudi, nego i mogućnost da ih vide, da s njima komuniciraju i to smo uspjeli kroz ovaj festival. Željeli smo ohrabriti ljude da i sami postanu slobodni i u okviru tog festivala smo imali 14 panela, dvije izložbe, dvije promocije knjiga i jednu predstavu, što realno u doba pandemije i nije tako loše“, govori Puhalo.

Također je veoma važno naglasiti, nastavlja naš sagovornik, da je sve što se dešavalo imalo veze s aktivizmom.

Žuta karikatura Marka Somborca je zapravo izložba političke karikature jer je on jedan od poznatih autora u Srbiji koji se bavi političkom karikaturom, a u BiH takva vrsta karikature je negdje zanemarena. S druge strane, ima li smo izložbu grafita iz Banje Luke koji opet imaju jednu dozu aktivizma, šalju poruku o trenutnom stanju u društvu. Osim toga, imali smo predstavu koja je pokazala da je itekako aktuelna iako je stara više od 100 godina, odnosno tekst te predstave. A sve s ciljem da negdje osvijestimo u ljudima tu želju, odnosno potrebu za slobodom“, pojašnjava Puhalo.

Iako zbog epidemioloških mjera na Festivalu nije mogao prisustvovati veliki broj ljudi, svi su imali mogućnost da preko live streama gledaju debate.

„Mislim da smo ponudili vrlo kvalitetan program publici, ne samo Sarajlijama nego svima koji su htjeli da prate te panele. Što se tiče uspjeha, teško je reći da li smo uspjeli, ali ono što smo zacrtali, mi smo to i ostvarili. Koliko će sve ovo što smo uradili pomoći u razvoju slobode u BiH i regionu, vidjet ćemo“, zaključuje Puhalo.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja Festivala uručena je Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Esad Bajtal i Slavo Kukić.

Festival „Sloboda narodu“ realizovan je u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije