Sjećanje na Grabež: Sačuvati patnju Krajišnika od zaborava

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Grabež: Sačuvati patnju Krajišnika od zaborava
Fena / S predstavljanja knjige
Knjiga "Grabež 1992. - 1993. godine, trganje od zaborava" autora brigadira Mirsada Selmanovića predstavljena je u Sarajevu.

Knjiga je autentično svjedočenje autora o lokalitetu koji je ratnih godina predstavljao centralnu tačku otpora agresoru, a mnoge bihaćke porodice Grabež pamte kao mjesto na koje su posljednji put ispratile svoje očeve, braću i sinove.

Autor je sinoć rekao novinarima da mu je glavna namjera bila od zaborava sačuvati patnju Krajišnika iz ratnog perioda te najavljuje i novu knjigu u kojoj će biti obuhvaćen period 1994. - 1995. godina. Vjeruje da se samo istinom može sačuvati sjećanje na važne događaje.

Grabež je označen kao područje susreta historije i pamćenja te mjesto kolektivnih trauma, ali i individualnih svjedočenja - mjesto koje je tokom rata u BiH bilo presudno za odbranu grada Bihaća.   

Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva Unsko-sanskog kantona i Društva arhivskih radnika USK-a, a promotori su bili generali Atif Dudaković i Ramiz Dreković, te Ferid Buljubašić i Samra Hrnjica.

Mirsad Selmanović rođen je u Bihaću, Srednju vojnu školu završio je u Sarajevu, nakon čega radi godinu dana u Jugoslavenskoj armiji (JNA), potom odlazi na Vojnu akademiju kopnene vojske koju završava 1977. u Beogradu. Kao oficir JNA, vojnu službu obavlja u Sarajevu, a 1988. odlazi u Beograd gdje je završio Komandno-štabnu školu taktike rodova kopnene vojske, te se vraća na službu u Sarajevo.

Početkom 1992. godine napušta JNA i odlazi u Bihać, gdje je u sastavu Armije RBiH obavljao dužnost komandanta Prve bihaćke brigade. Krajem 1993. postavljen je za načelnika štaba 5. armijskog korpusa i na toj dužnosti ostaje do kraja rata. Iz aktivne vojne službe odlazi 1999. Dva puta je ranjen tokom rata.

Ranije je objavio knjigu Profesija i politika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije