! / Proglašena najbolja ostvarenja umjetnika i arhitekata: Sead Gološ nije zaboravljen

28. 01. 2021. u 17:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kolektivna selektivna godišnja izložba "Collegium artisticum 2020" posvećena 6. aprilu - Danu grada Sarajeva zvanično će biti otvorena večeras, a ove godine će biti postavljena kao virtualna izložba na platformi Artsteps.

Prvi je to put u historiji najveće izložbe bh. likovnih umjetnika i arhitekata da se održi u virtuelnom svijetu, a riječ je o radovima članova Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.

Asocijacija arhitekata BiH odlučila je da osim online, radove svojih članova predstavi i u galeriji, te će od 29. januara publika moći i uživo pogledati izložbu arhitektonskih ostvarenja iz 2020. godine, piše Fena.

Kolektivna selektivna godišnja izložba - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Kolektivna selektivna godišnja izložba

U svjetlu večerašnje izložbe danas su tri strukovna udruženja dodijelila nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja.

Asocijacija aritekata tako je za realizaciju nagradila grupu ARH – Sead Gološ za One&Only Resort - Gorilla Nest Rwanda (Kinigi, Rwanda), Nagradu za enterijer dobio je Projekt V arhitektura-Lucy Dinnen i Vernes Čaušević za Half House (Sarajevo), a Nagradu za ideju FILTER + ARCHIPELAGOS – koji čine: Nedim Mutevelić, Vedad Islambegović, Kenan Vatrenjak, Asmir Mutevelić, Ibrica Jašarević + Jonus Ademović, Christos Athanasiou za Postindustrial agricultural Riviera Zenica.

Sead Gološ - undefined

FOTO: AABiH: Sead Gološ

Specijalno priznanje za knjigu "Svjetlo u dizajnu" dobio je Srđa Hrisafović.

Grand prix Uduženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) ove godine pripalo je slikaru Izetu Alečkoviću, nagrada za nove medije Melihi Teparić, nagrada za slikarstvo Mersadu Kuldiji i nagrada za grafiku Denisu Haračiću.

Grand Prix Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) je po odluci žirija pripao projektu uređenja enterijera "Morića Han" u kolaboraciji Amne Mahić-Bajrović i Amile Smajović.

Nagrada za produkt dizajn pripala je Narcisi Šehić za rad "Maske", nagradu za total dizajn dobio je Amer Mržljak za festival "MESS", za modni dizajn nagrađena je Ljiljana Majkić za rad "Igrokaz Jang", dok je nagradu za grafički dizajn osvojio Čedomir Kostović za plakat "Felinni 1920-2020". Nagrada za keramiku pripala je Aniti Ibukić za oblikovanje vazne "Ptice".

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Danis Fejzić u najavi izložbe kazao je da mu se teško navići na suživot sa novim medijima, novim praksama, novim formama pokazivanja rada likovih umetnika.

"Bili smo prinuđeni usljed teškoća sa pandemijom da ovu iznimno značajnu, čini mi se i najznačajniju izložbu pomjerimo sa tradicionalnog datuma 6. aprila na današnji dan 28. januar", kazao je Fejzić.

On je istakao da kvalitet radova nije upitan, te naveo da se ne može govoriti o krizi kreativnog potencijala članova ULUBIH-a.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH Amila Smajović ustvrdila je da ovogodišnju, tačnije prošlogodišnju izložbu Collegium artisticum nažalost organiziraju sa zakašnjem.

Smajović kao razloge za pomjeranje ove značajne izložbe navodi da je riječ ne samo o pandemiji nego i odnosu Ministarstva kulture Kantona Sarajevo. Podvlači da im je to ministarstvo u prošlom sazivu za pola iznosa umanjilo sredstva, te ih kasno dodijelilo.

"Kao tri strukovna udruženja dvolumili smo se da li da uopšte organiziramo izložbu te našli rješenje da to bude online", kazala je Smajović, dodavši da su i za večerašnju prezentaciju uloženi ogromni napori.

Kolektivna selektivna godišnja izložba - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Kolektivna selektivna godišnja izložba

Predsjednica Asocijacije arhitekata BiH Nejra Durmišević navodi da je na određen način udruženje izložbu posvetilo i preminulom kolegi arhitekti Seadu Gološu.

Od 1975. godine konstanta u izlagačkom programu galerije Collegium artisticum je istoimena zajednička izložba članova i članica tri bosanskohercegovačka udruženja: Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH.

Svake godine u aprilu publika je imala jedinstvenu priliku da pogleda izložbu koja obuhvata širok dijapazon stvaralačkih promišljanja, istraživanja, stremljenja i dostignuća u sferama likovne i primijenjene umjetnosti, dizajna i arhitekture, djela iz oblasti grafičkog, produkt i modnog dizajna, scenografije, kostimografije, umjetničke fotografije, enterijera, keramike, ilustracije, umjetničke obrade metala, tekstila i drugih materijala, djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulpture, grafike, instalacije, performansa, video umjetnosti.

Gološ pripada ekipi arhitekata po kojima je Sarajevo prepoznatljivo

Poznati sarajevski arhitekta Sead Gološ, preminuo je 4. novembra 2020. godine.

Gološ je 20 dana imao visoku temperaturu koju ljekari nisu mogli skinuti.

Sead Gološ pripada onoj ekipi arhitekata po kojima su prepoznatljivi i Sarajevo i njegov Arhitektonski fakultet.

Sead Gološ (1969.) je autor više značajnih objekata u Bosni i Hercegovini i Sarajevu, poput prepoznatljivog stambeno-komercijalnog kompleksa Bosmal City Centar, prodajnog centra Merkur, shopping centara BBI i Sarajevo City Centar.

Revitalizirao je i hotel Evropu, radio na značajnom međunarodnom projektu iz oblasti turizma u Africi...


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA