Predstava 'Umjetnik u gladovanju' najavljena u ambijentu stolarske radionice

0
Radiosarajevo.ba
Predstava 'Umjetnik u gladovanju' najavljena u ambijentu stolarske radionice
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija povodom predstave Umjetnik u gladovanju

Prostor stolarije Narodnog pozorišta Sarajevo, simbolično nazvan "scena Stolaboratorija" bit će ambijent u kojem će se u srijedu 25. 5. 2022. godine u 19:30 sati održati premijera dramske predstave Umjetnik u gladovanju.

Po motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, ovu predstavu režira mladi sarajevski redatelj Alen Šimić.

U prostoru u kojem će se odigrati predstava danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se predstavili autorski i glumački tim.

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Objavljeni rezultati: Za koga su birači iz Bosne i Hercegovine glasali na izborima u Hrvatskoj?

Umjetnička direktorica Drame, Vedrana Božinović rekla je kako je ova predstava važna jer je otvorila vrata mladim glumicama i glumcima da rade i stiču iskustvo jer im je Zakonom o pozorišnoj djeatnosti ta prilika uskraćena, odnosno otežana s obzirom na to da je za zasnivanje radnog odnosa neophodno iskustvo do osam godina, a prilika za iskustvo nema mnogo.

 Alen Šimić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba:  Alen Šimić

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

„Njih šest su nezaposleni freelance glumci i super je što imaju priliku da se pokažu, dokažu i da na ovoj alternativnoj sceni koja se zove ‘Stolaboratorija’ rade na način koji njima više odgovara. Ovo bi trebao biti prostor gdje bi nezaposleni mladi umjetnici mogli raditi“ istakao je reditelj Šimić.

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografksa i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, između ostalog, naglasio je kako će ova predstava označiti novi život ove scene i ponuditi alternativni prostor koji će privući novu teatarsku publiku.

Također, Vedrana Božinović je dodala da se osjeća jako odgovornom za mlade generacije koje teško upisuju i još teže završavaju izuzetno zahtjevan studij umjetničkih akademija a nakon završetka se nađu u situaciji u kojoj su danas.

Prva repriza dramske predstave Umjetnik u gladovanju je u četvrtak, 26. 5. 2022. godine sa početkom u 19:30 sati.

Iz programske knjižice: Zašto se budiš ujutro?

„Mrzim sve što nije vezano za književnost, dosadili su mi razgovori (čak i kad su vezani za književnost), dosadno mi je da posjećujem ljude, dosadne su mi radosti i tuge rodbine. Razgovor oduzima važnost, ozbiljnost, istinu iz svega što mislim.“ Ove riječi, zapisane od strane Franza Kafke, najbolje opisuju ovog pisca.

Sve što nas okružuje je prelijepo i u svemu se može pronaći značenje i smisao. Razgovor, istinski razgovor sagovornika koji su prisutni da slušaju jedni druge, predstavlja jedan od temelja na kojima počiva zdravo postojanje. Prvu probu smo počeli sa ovim stavom, predstavu smo završili drugačiji, promijenjeni.

Ova autorska predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija.

Kao kolektiv istražili smo vezu između nas, naših privatnih života, opažanja koja imamo o poslu kojim se bavimo i okruženju u kojem bivamo, sa enigmatičnim, turobnim i zatvorenim Kafkom. Polazište je bila pripovijetka Umjetnik u gladovanju, a razvilo se u nešto šire.

Za to nam je bilo potrebno ispitati ko smo mi uopće i ko je taj Franz Kafka?

Iščitavajući Kafkine dnevnike, pisma i kratka prozna djela, doslovno smo ušli u apsurdni svijet, prostor ispunjen zagonetkama koje odlično komuniciraju sa apsurdnim vremenom u kojem živimo. Kafka je pisac izvan vremena, zbog toga je toliko teško odgonetnuti njegove alegorije.

Uporedo smo razgovarali sa građanima Sarajeva o pozorištu i saznali da 90% njih i ne zna koliko pozorišta ovaj grad ima. Još je veći procenat onih koji ne idu u pozorište uopće. Ispitivali smo svoje savremenike o životu i njihove pogleda na postojanje i otkrili da ih ta pitanja ne zanimaju.

Ova kombinacija se pokazala kao odličan pokretač za nešto drugačije. Upali smo u međusvijet, granice vremena i prostora su počele da se tope, naše ličnosti, naša individualnost, nedjeljivost je nestala. Postali smo jedna masa sačinjena od mesa, misli i magije.

Jednu stvar nismo uspjeli otkriti: zašto pozoršite kao umjetnička forma propada u ovoj državi i koja je svrha bavljenja ovim poslom. Umjetnik u gladovanju, ekipa predstave, postalo je jedno te isto.

I onda se desilo ono što se desilo. (Alen Šimić i Benjamin Hasić) 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije