Predstava "T4. Ofelijin vrt" Davida Stohra na sceni SARTR-a 7. oktobra

1
Radiosarajevo.ba
Predstava "T4. Ofelijin vrt" Davida Stohra na sceni SARTR-a 7. oktobra
Foto: SARTR / Ofelijin vrt

Njemački doprinos ovogodišnjem Messu je predstava "T4., Ofelijin vrt" Davida Stöhra, koja je nastala u berlinskom pozorištu "Theater unterm Dach" u koprodukciji s berlinskim udruženjem "Kunstblock" i koja je nominirana za Friedrich-Luft nagradu 2023. kao jedno od 10 najboljih berlinskih predstava sezone.

Ovaj izuzetni događaj gostuje 7. oktobra u 18.00 sati u SARTR-u, uz podršku Goethe-Instituta sredstvima Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, TuWas Stiftunga, Kantona Sarajevo i talijanske Ambasade.

Nakon izvedbe, planiran je panel razgovor s autorom Pietrom Floridiom, redateljem Davidom Stöhrom te troje talentiranih glumica, Neele Buchholz, Majom Zećo, te Sandrom Bourdonnec.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

"T4. Ofelijin vrt" je dramatična priča talijanskog autora i redatelja Pietra Floridie koja razotkriva nacističku akciju T4. Naime, doktori i medicinsko osoblje i ovdje snose odgovornost za odabir i ubojstva bespomoćnih žrtava. 70.000 ljudi je do avgusta 1941. ubijeno smrtonosnom injekcijom ili u plinskim komorama tokom takozvane "Akcije T4", koja je ime dobila po sjedištu organizacije za eutanaziju u berlinskoj ulici Tiergarten 4.

"Smrtno bolesnima može se udijeliti ubojstvo iz milosti", naveo je Adolf Hitler u jednim od svojih pisama 1. septembra 1939., dana kada je rat započeo.

Time je počela još okrutnija faza nacističke eugenike: ubijanje "manje vrijednih". Eutanazija ili u prijevodu, dobra smrt, značila je ubojstvo psihički bolesnih osoba ili osoba s invaliditetom. "Žrtve eutanazije bile su okarakterizirane kao 'suvišan teret' za koji se više ništa ne može učiniti. Ono što ne možemo izliječiti, uništimo, mislili su liječnici koji su sudjelovali u nacističkom projektu".

U Dječijoj kući Novo Sarajevo bit će upriličen koncert "Viva la Musica"

U Dječijoj kući Novo Sarajevo bit će upriličen koncert "Viva la Musica"

Unutar ovog zastrašujućeg događaja, Ophelia (Neele Buchholz) i medicinska sestra Gertrud (Maja Zećo) hrabro pokušavaju izbjeći sudbinu koja ovisi o odlukama birokrata i liječnika u Tiergartenstraße 4, Berlin, vođenih ideološkim kriterijima "ekonomske upotrebljivosti".

Predstava Davida Stöhra i ansambla hrabro postavlja pitanje kako prikazati zločine nad psihički oboljelim, duhovno i tjelesno hendikepiranim te "rasno" i socijalno nepoželjnim osobama iz perspektive onih koji su bili direktno pogođeni.

Sedam vijekova nakon ovih užasnih događaja, redatelj postavlja duboko poticajno pitanje o načinu na koji se može očuvati sjećanje na zločine nacističke "eutanazije", posebno s obzirom na činjenicu da će svjedoci uskoro napustiti ovaj svijet. Ostaje otvoreno pitanje ko će prenositi priču i prisutnost ovih događaja u javnom diskursu sjećanja, s obzirom na to da samostalno djelovanje osoba s invaliditetom još uvijek nije dovoljno prihvaćeno i zastupljeno u našem društvu.

Ofelijin vrt
Foto: SARTR: Ofelijin vrt

Važno je napomenuti da je dosad Opheliju igrala glumica bez invaliditeta, no Neele Buchholz prva je glumica s Downovim sindromom koja je preuzela naslovnu ulogu u neinkluzivnoj predstavi. Ova predstava se ne tretira kao inkluzivna, ona je inspirirajući prostor gdje glumica ostvaruje svoj san o samostalnom djelovanju te jednakosti među svim ljudima, na savremenom tržištu rada.

Predstava "Ofelijin vrt" je nagrađena nagradom "andersartig Gedenken" kao najbolja profesionalna predstava u Njemačkoj koja se bavi očuvanjem sjećanja na žrtve eutanazije u vrijeme Trećeg rajha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije