Pišem ti bosančicom: Promovisana knjiga prof. Amre Zulfikarpašić

4
Fena
Pišem ti bosančicom: Promovisana knjiga prof. Amre Zulfikarpašić
/ Fena

U sklopu projekta „Umjetnost u izlogu 2021“, Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH (ULUPUBiH) danas je promoviralo knjigu „Pišem ti bosančicom“ autorice Amre Zulfikarpašić.

Istim povodom upriličena je i izložba grafika inspirisanih bosančicom, koja će biti otvorena do 18. maja.

Autorica Amra Zulfikarpašić je, pojašanjavajući projekt "Pišem ti bosančicom", istakla da moramo da njegujemo svoje korijene, a naročito da njegujemo pismenost.

Amra Zulfikarpašić - undefined

FOTO: Fena: Amra Zulfikarpašić

Kazala je da se ne treba udaljavati i od ćiriličnog pisma, jer to je pismo kojim se uvijek pisalo u Bosni i Hercegovini.

"Na području Hercegovine je začeta pismenost u BiH. Dolazak Turaka i Austrogarske, sve smo mi to prošli i to je nama donijelo sukus neke naše kulture, ali osnova te kulture jeste pismenost i to je nešto što je mene kao umjetnika jako zaintrigiralo", dodala je Zulfikarpašić.

Pojasnila je da je bosančica bazično ćirilica, ali bosančica koja ima svoje posebne znakove jeste nečitka za one koji poznaju samo ćirilicu jer moraju da znaju koji su to znakovi i na koji način su oni nastali da bi mogli da je prepoznaju.

Prvi koji su štampali knjige na bosančici su bili franjevci i te prve knjige bosančice se nalaze negdje u Češkoj.

"Ona jeste pismo koje nastalo iz rukopisa i mi je tako njegujemo", naglasila je Zulfikarpašić.

Predsjednica ULUPBIH Amila Smajović je istakla da je kulturni identitet Bosne i Hercegovine zadatak ovog udruženja.

"Mi smo to sami sebi dali da kroz projekte, istraživanja našeg kulturnog nasljeđa na određen način likovno i umjetnički obrađujemo bogate segmente naše kulturne baštine. Mi svjedočimo i konstantno smo izloženi napadima na kulturni identitet naše države" – rekla je Smajović.

Dodala je da svi projekti koje ULUPBIH radim jesu afirmacija našeg kulturnog nasljeđa i na neki odrđen način naš doprinos razvoju kulturnog identiteta naše države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije