Otvorena izložba umjetnice Merime Ivković - "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka"

0
Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba umjetnice Merime Ivković - "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka"
Muzej Sarajeva / Izložba "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka"

Sinoć je u depandansu JU Muzej Sarajeva, u Muzeju Sarajevo 1878-1918., otvorena konceptualna izložba umjetnice Merime Ivković pod nazivom „Memorija – Sjene zaboravljenih predaka“ na kojoj su prikazane svjetleće instalacije u obliku kuća unutar kojih su predstavljene sjene vojnika bosanskohercegovačkih vojnih jedinica, koje simboliziraju njihovu hrabrost osvjedočenu kroz poznati poklič „Bošnjaci dolaze!“

Nakon što je direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka pozdravila prisutne i opisala motive koji su potakli autoricu da se na umjetnički način bavi ovom tematikom, o izložbi su govorili prof. dr. Zijad Šehić, univerzitetski profesor i znanstveni ekspert za vojnu historiju austrougarski period, književnik Ibrahim Kajan i kulturolog Ibrahim Spahić koji je i zvanično otvorio izložbu.

O izložbi i njenoj simbolici, kao i o povijesnom diskursu na koji se naslanja, govorio je prof. dr. Zijad Šehić, čiji je znanstveni članak „Careve egzote – elitne bosanskohercegovačke jedinice K.U.K. armije u Prvom svjetskom ratu (1914 - 1918)“ inspirirao umjetnicu da evocira prošlost i pokuša vizualnim sredstvima pokazati da nas sjene zaboravljenih predaka pokrivaju i danas, i da se u karakterologiji današnjeg Bosanca mogu prepoznati osobine ondašnjeg.

FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim

FK Željezničar objavio snimak: Agresija na Sarajevo, reintegracija Grbavice i legendarni Ivica Osim

Izložba

Muzej Sarajeva: Izložba "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka"

Profesor Šehić je potcrtao značaj Vojnog zakona koji je donesen 1881. godine za formiranje bosankohercegovačkih jedinica u kojima su se nalazili pripadnici svih konfesija, navodeći egzaktne podatke o broju učesnika i njihovoj ulozi u Prvom svjetskom ratu.

O simbolici instalacija iz književno-povijesnog ugla govorio je naš istaknuti pisac i prozaista Ibrahim Kajan, koji je potcrtao važnost govora kroz predmet, te metaforu predmeta i istinsku poruku koju predmet šalje kroz simbolizam, pa je tako forma predmeta u koji je autorica smjestila fotografsku dispoziciju naših predaka, na njega djelovala metaforično i multiznačenjski.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić koji je fokus stavio na evropsku Bosnu i Hercegovinu, podstičući autoricu izložbe da napravi ciklus sjećanja, jer je naša turbulentna historija najmanje tumačena kroz vizualnu umjetnost. On je svjetleće kućice u kojima se naziru zaboravljene sjene bh. vojnika vidio kao piramide - metazonu susreta onostranog i ovostranog.

Izložba

Muzej Sarajeva: Izložba "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka"

Izložba „Memorija – Sjene zaboravljenih predaka“ će biti otvorena do 15.10.2021. godine u depandansu Muzej Sarajevo 1878-1914., ul. Zelenih beretki br. 1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije