Otvorena izložba "Sjećanja u kamenu"

Radiosarajevo.ba
Otvorena izložba "Sjećanja u kamenu"
Izložba "Sjećanja u kamenu" je multimedijalni i multidisciplinarni projekat koji okuplja međunarodni tim istraživača i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla.

Glavni tematski fokus izložbe predstavljaju groblja iz osmanskog perioda i pogrebna kultura, koji se ogledaju u arhitekturi, ikonografiji i epigrafici.

Amila Buturović i "Sjećanje u kamenu": Šta znamo, a šta smo zaboravili

Iako je iznikla iz tematike prostora smrti, izložba proširuje i animira njihova historijska značenja kroz kritički osvrt i savremenu umjetničku interpretaciju kao kompleksnih narativa života u Bosni i Hercegovini.

Izložba polazi od istraživanja Amile Buturović predstavljenog u knjizi Carved in Stone, Etched in Memory (Ashgate 2015). Kroz historiografsku i kulturološku analizu, te uvođenje dokumenata i artefakata nematerijalnog naslijeđa, Amila Buturović pokazuje da se, iako se smatraju prostorima smrti, na kamenim grobljima istovremeno ispisuju novi narativi života.

Fotografije u ovom projektu su nastale u saradnji s Amilom Buturović kao istovremeno dokumentarni i interpretativni putopis kroz bosanskohercegovačka groblja u njihovom naturalizovanom stanju.

U svojim djelima Božović ispituje uticaj fotografije na sjećanje u prostoru gdje se isprepliću historijski, fiktivni i lični narativi. Historičarka arhitekture i konceptualna umjetnica Azra Akšamija predstavlja interaktivni ćilim koji su nakon rata tkale žene žrtve rata, a koji svjedoči o kontinuitetu bosanskohercegovačke kulture i kontinuitetu stradanja i gubitaka kroz transformaciju tradicionalnih motiva bosanskih ćilima u motive koji nose iskustva gubitka i razaranja. 

Istraživanje Azre Akšamija, koje posmatra destruiranje memorije kroz rušenje vjerskih objekata i rezidualnu memoriju koja nastavlja da živi i transformiše se u kulturnom diskursu, u kontrapunktu je s onom memorijom koja ostaje zapisana u kamenu preostalih nadgrobnih spomenika. 

Reljefi i skulpture Adisa Eliasa Fejzića zatvaraju historijski krug otiskivanja memorije u kamenu kao individualnog stvaralačkog čina, od onog davnašnjeg i tradicionalnog, do kritičkog i analitičkog, artikulisanog jezikom savremene umjetnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije