Najveći svjetski kritičar dizajna: XIV Zimske olimpijske igre osvojile zlato za grafički dizajn!

0
Radiosarajevo.ba
Najveći svjetski kritičar dizajna: XIV Zimske olimpijske igre osvojile zlato za grafički dizajn!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'

Izložba "Bilo je lijepo u Sarajevu" otvorena je 6. februara u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo u povodu obilježavanja 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara.

Na izložbi smo se prisjetili radova i osoba koje su imale značajnu ulogu u oblikovanju vizuelnog identiteta XIV Zimskih olimpijskih igara - nastavnika i studenata Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Osvrt na izložbu dao je i Steven Heller, jedan od najistaknutijih američkih grafičkih dizajnera, teoretičara i kritičara.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"Sarajevske Olimpijske igre iz 1984. osvojile zlato za grafički dizajn", poručio je jedan od najveći svjetski kritičar dizajna na svijetu.

U svom tekstu Heller piše o 1984. godini i Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu.

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

Znate li ko je sve sudjelovao u kreiranju vizuelnog identiteta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu?

"Orwell je predvidio distopijsku budućnost, a Zimske olimpijske igre u Sarajevu obilježile su novi ekonomski procvat u historijskom gradu. Održane u februaru 1984. godine Zimske igre podigle su ugled Sarajeva u očima svijeta, glavni grad Bosne i Hercegovine umjesto atentanta na Franca Ferdinanda (povod za Prvi svjetski rat), postao je prepoznatljiv kao centar sporta, mladosti, kulture, prijateljskih i gostoljubljivih ljudi. Bilo je to osam godina prije krvave opsade Sarajeva i agresije na grad koja je trajala od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine.

Artefakti tih olimpijskih igara čuvani su u Olimpijskom muzeju, koji je uništen 27. aprila 1992. tokom opsade. Ono što je spašeno preneseno je u novi Olimpijski muzej koji je otvoren 2004. godine u Olimpijskoj dvorani Zetra, tokom 20. godišnjice igara.

Asim Đelilović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Asim Đelilović

Ove godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Muzej u Egzilu napravio je izložbu povodom 40. godišnjice, pod nazivom 'Bilo je lijepo u Sarajevu'.

Zbirka uključuje kolekciju promotivnih plakata osnivača muzeja Asima Đelilovića, priručnike standarda, brendiranu odjeću i druge uspomene na prekrasno razdoblje.

Također su uključeni umjetnički radovi dizajnirani za događaj od strane Miltona Glasera, Jamesa Rosenquista, Davida Hockneyja, Andyja Warhola, kao i Hunderwassera, Henryja Moorea i Frecesca Clementea", piše Steven Heller.

Izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Izložba 'Bilo je lijepo u Sarajevu'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije