Konferencija u Sarajevu: Očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine u 21. vijeku

1
FENA
Konferencija u Sarajevu: Očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine u 21. vijeku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Siniša Šešum

Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini François Delmas otvorio je u Sarajevu međunarodnu konferenciju zvaničnog naziva 'Naslijeđe/patrimonijalizacija u Istočnoj Evropi: Održivost, prenošenje, očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine u 21. vijeku'.

Kako je kazao, skup okuplja istraživače profesionalce za očuvanje kulturnog naslijeđa istočne i jugoistočne Evrope. Događaj je upriličen na inicijativu univerziteta iz Poitiersa i Paris-Nanterre u partnerstvu sa Univerzitetom u Sarajevu. Ambasador naglašava da je Francuska, zemlja privržena očuvanju naslijeđa, sretna što može podržati tu inicijativu.

Kako je kazao, imaju već dugo bogatu suradnju sa Bosnom i Hercegovinom, koja obećava i u budućnosti. Dokaz za to je i današnji događaj, za koji ambasador kaže da doprinosi jačanju veza između naše dvije zemlje putem istraživanja, kulture i dijeljenja znanja.

Maja Milinković objavila novi singl: Poslušajte kako zvuči "Marširam"

Maja Milinković objavila novi singl: Poslušajte kako zvuči "Marširam"

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH domaćin je te dvodnevne međunarodne konferencije o očuvanje i održivosti materijalne i nematerijalne kulturne baštine u 21. vijeku. Za direktoricu Muzeja Šejlu Šehabović važno je što se ta konferencija bavi temom za koju kaže da je sada prilično urgentna.

"Očuvanje i održivost materijalne i nematerijalne baštine u BiH je pod velikim znakom pitanja. Mi nismo jedini niti jedinstven slučaj. Trenutno u svijetu mnogi kulturni spomenici, kako materijalne tako i nematerijalne baštine, u urgentnoj su potrebi zaštite. Osim toga, čak i kad ne bi bilo te strašne činjenice velike opasnosti za naslijeđe svijeta, tehnološki uvjeti našeg života su se toliko promijenili da mi sada imamo više nego ikada prije, mogućnosti da prenesemo narednim generacijama svoje naslijeđe", kazala je. Ističe važnost sudjelovanja akademske zajednice, ali i volontera studenata za koje kaže da su izuzetno zainteresirani za kulturno naslijeđe.

U Sarajevu premijerno prikazana emisija 'Odredište Frankofonije: Bosna i Hercegovina'

U Sarajevu premijerno prikazana emisija 'Odredište Frankofonije: Bosna i Hercegovina'

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum jedan je od uvodničara na današnjem skupu. U razgovoru sa novinarima kaže da je cilj današnjeg događaja promocija materijalne i nematerijalne baštine kako regiona globalno, tako i s fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

"Značajno je reći, pogotovo ako se govori o nematerijalnoj baštini, imamo mnogo toga naučiti jer ne možemo zaboraviti da su prethodne generacije očuvale svijet do današnjih dana. Nažalost, mi radimo dosta stvari koje baš i ne idu u pravcu zaštite našeg okoliša i nas same. Možemo mnogo naučiti iz prošlosti i od prethodnih generacija o tome kako da se bolje ophodimo prema svom okruženju", naglasio je.

Šešum smatra da na kulturu moramo gledati kao nešto što je dio naših života i razmišljati o tome šta mi trebamo učiniti da bi zaštitili sva ta vrijedna kulturna dobra.

Taj dvodnevni međunarodnom skupu prilika je za razmjenu iskustava, a Šešum kaže da Bosna i Hercegovina može učiti mnogo toga ali i dati mnogo dobrih primjera kako štititi naslijeđe i kako približavati naslijeđe samim zajednicama jer kultura bez ljudi nije kultura.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije