Koliko je 1946. Sarajevo imalo stanovnika? Arhivski podaci od sada dostupni online i besplatno

0
V.A.Z.
Koliko je 1946. Sarajevo imalo stanovnika? Arhivski podaci od sada dostupni online i besplatno
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Golubović

Znate li ko je pobijedio na prvom fudbalskom Božićnom turniru u Sarajevu, 1946. godine? Kada je otvoren prvi vrtić u Sarajevu? A kada Umjetnička galerija? 

Zanimljivi podaci iz historije Sarajeva nakon Drugog svjetskog rata, dio su digitalizirane kolekcije članak iz tadašnjih novina Sarajevski dnevnik i 6. april.

Za projekt je zaslužan Infobiro,  koji se već godinama u sklopu aktivnosti sarajevskog Mediacentra bavi digitalizacijom štampanih medija u BiH.  

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Građu za digitalizaciju obezbijedio je Historijski arhiv Sarajeva, a prohekt su podržale Općina Centar i UNDP. Tim povodom, danas je održana konferencija za medija na kojoj je prestavljen projekt.

Promocija digitalnog arhiva Infobiro
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija digitalnog arhiva Infobiro

"Odlučili smo se za Sarajevski dnevnik i 6. april, dvije javnosti manje poznate novine u kojima pronalazimo mnogo zanimljivih činjenica. Treba napomenuti da je Sarajevski dnevnik ugašen nakon odluke da će list Oslobođenje početi izlaziti svaki dan, a to je bilo 1947. Sadržaj novina je disperzivan, a meni se učinilo zanimljivo da pratim nekoliko tema. Na primjer, proces obračunavanja s narodnim neprijateljem. Ili razvoj sporta. Na primjer, u Sarajevu je 1945. postojao vaterpolo klub a utakmice su se igrale u večernjm satima na bazenu Bembaša. Bilo je zanimljivo posmatrati i kako je obnavljan grad nakon 1945. i upoređivati to s obnovom 1995. Nakon Drugog svjetskog rata zemlja se obnavljala kroz radne akcije i aktivizmom svih građana, a 1995 i dalje to je samo uz pomoć međunarodnih donacija", govori Dragan Golubović, rukovodilac Infobiroa.

Naglasio je da su trenutno svi podaci pretraživi po ključnim riječima i potpuno besplatni za građane iz BiH, u skladu s evropskim standardima u pristupu informacijama.

Haris Zaimović, predstavnik Historijskog arhiva kaže da stara printana izdanja sve više postaju primarni izvor za proučavanje historije, u nedostatku drugih dokumenata.

"Ovo je potvrda da je materijal koji čuva Historiisjki arhiv Sarajeva od prvorazrednog značaja. Veliki dio te građe spada u nacionalne spomenike BiH, a to pripada svim građanima".

U ime Općine Centar koja je podržala projekt, načelnik Srđan Mandić ističe da se cijela procedura digitalizacije provodi po evropskim standardima.

"Mislim da su ovo zanimljivi i edukativni podaci. Važno je da Mediacentar na ovaj način čuva bogatstvo koje nam omogićava da shvatimo da je Sarajevo velik i ozbiljan grad".

Arhivu Infobiroa pogledajte na ovom linku.  

Promocija digitalnog arhiva Infobiro
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Promocija digitalnog arhiva Infobiro

 

Uvidom u sadržaj ovih novina može se saznati o obnovi grada i zemlje, aktuelnostima tog vremena iz oblasti politike, kulture, sporta i društvenog života, te steći uvid u značajan historijski period na način kako su ga zabilježili novinari i novinarke sarajevskih redakcija, kaže Dragan Golubović, rukovodilac projekta za Radiosarajevo.ba.

Prvi broj Sarajevskog dnevnika objavljen je 1.07.1945.godine, posljednji 31.12.1946.godine izlazio je svaki dan, osim nedelje. Ukupno je objavljeno 467 brojeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije