Historijski poziva na panel diskusiju Observing Walls: 1989-2019.

Radiosarajevo.ba
Historijski poziva na panel diskusiju Observing Walls: 1989-2019.
Foto: Historijski muzej BiH / Panel diskusija Observing Walls: 1989-2019.

Ove godine obilježava se 30 godina od pada Berlinskog zida, jedne od najznačajnijih prekretnica u savremenoj svjetskoj historiji. 

Uklanjanje zida i Željezne zavjese između Istočne i Zapadne Evrope
nagovještavao je početak nove Evrope u kojoj de fizičke i ideološke barijere biti manje važne ili nestati u potpunosti.

Trideset godina kasnije vidimo da ciljevi demokratizacije i unifikacije Evrope najavljeni u historijskoj 1989. godini nisu u potpunosti ostvareni: iako su mnoge granice i zidovi nestali, u međuvremenu su nastali i neki drugi zidovi koji su doveli do novih podjela u našim društvima. 

"O zidovima u različitim dijelovima Evrope, njihovom značenju u prošlosti i danas i onome što povezuje Berlin, Sarajevo i Goriziu/Novu Goricu govore Bettina Effner iz Fondacije Berlinski zid u Berlinu, istraživačica iz Sarajeva Lejla Gačanica, Kaja Širok iz Muzeja novije historije Slovenije, Ljubljana. Razgovor moderira historičar Nicolas Moll, a gosti su fotograf Paul Lowe, glumac i TV producent Zenit Đozić", saopćeno je iz Muzeja.

Fondacija Berlinski zid/Stiftung Berliner Mauer je institucija koja se bavi dokumentiranjem historije Berlinskog zida i brine o očuvanju fizičkih ostataka autentičnih historijskih lokaliteta, kao što su Berlin Wall Memorial na Bernauer ulici, koje sadrži posljednji komad Berlinskog zida i predstavlja centralno spomen područje njemačke podjele, ili East-Side galerija, kao najduži očuvani fragment Berlinskog zida.

Historičarka Bettina Effner, zamjenica direktora Fondacije, bavi se obrazovnim aktivnostima institucije, a na panelu, između ostalog, otvara i pitanje da li je nekad podijeljeni grad danas u potpunosti ujedinjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije