Bartostz Żurakowski - gost dirigent Sarajevske filharmonije

V.A.Z.
Bartostz Żurakowski - gost dirigent Sarajevske filharmonije
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Bartosz Żurakowski - gost Sarajevske filharmonije

Ljubitelji muzičke umjetnosti u subotu 20. oktobra imaju iznimnu priliku upoznati se pobliže s djelima poljskih kompozitora.

Sarajevska filharmonija pripremila je koncert kojim se obilježava  100 godina nezavisnosti Republike Poljske, a tim povodom u Sarajevo je stigao dirigent Bartosz Żurakowski. 

Prvi put u Sarajevu će biti izvedena   Simfonija u e-molu, op. 7  Rebirth čiji je autor poljski kompozitor Mieczyslaw Karłowicz. 

Još jedan nama manje poznat kompozitor iz Poljske je Stanislaw  Moniuszko, a čut ćemo Uvertiru iz njegove opere Paria. Sarajevska publika imala je priliku slušati djela ovog kompozitora ranije, ali samo u izvođenju gudačkog kvarteta, a ovo je prvi put da će se izvesti jedno njegovo simfonijsko djelo.  

U razgovoru za Radiosarajevo.ba, dirigent  Żurakowski govori kako je izvršio odabir programa sa kojim će se predstaviti u Sarajevsku filharmoniju. 

" Zadovoljan sam što prilikom svog prvog boravka u Sarajevu imam priliku da upoznam državni orkestar i da predložim program. Došao sam velikom nadom, ali i sa tremom, s obzirom da će se ove kompozicije prvi put ovdje izvesti. Koncert je pomalo i kompliciran jer neće biti niti jednog soliste. U centru pažnje će biti kompozicije dvojice poljskih kompozitora.

Stanislaw  Moniuszko je predstavnik romantizma i smatra se ocem poljske opere. Napisao je mnogo znanih opera koje se najviše izvode u mojoj domovini, ali i preko 260 solo pjesama za glas i klavir. On je tipični kompozitor lirike.  Sljedeće godine obilježit će se dvjestota godišnjica njegovog rođenja, tako da će se njegova muzika dosta izvoditi. Opera Paria, iz koje će biti izvedena uvertira je dovršena 1869. godine i posljednja je od šest Moniuszkovih opernih djela". 

Za Mieczyslawa Karłowicza naš sugovornik kaže da je bio jako dobar poljski simfoničar, iako je iza sebe ostavio tek jednu simfoniju.  Nakon što je doživio veliki uspjeh s njom,  1903, najprije u Berlinu a potom i u Varšavi, preminuo je. Poginuo je u lavini na skijanju na Visokim Tatrama. 

"Možda se u prvom kontaktu može činiti da je komplicirana, ali kada se uđe u nju osjete se utjecaji. Njegova muzika kreće se od harmonija Richarda Strausa do širokih melodija kakve je imao Čajkovski".  

Treće djelo koje će biti na programu pripada Francu Lisztu - njegov  Les Préludesnajpopularnije od njegovih trinaest simfonijskih poema. Dirigent kaže da je izbogrom ovog trećeg djela malo se udaljiti od poljske , te je zato odabrao Preludij ovog poznatog mađarskog kompozitora.

Pitali smo dirigenta zašto u ovom programu svoje mjesto nije našao najpoznatiji među Poljacima - Frederic Chopin.

"On je zaista jedan od najpoznatijih evropskih kompozitora koji se do sada mnogo izvodio. Njegova djela su toliko poznata. Željeli smo predstaviti i nešto drugo, staviti na uvid kompozitore o kojima se nije mnogo čulo. Pogotovo što su u vrijeme komunizma ova dvojica bili na margini. Sada je tendencija da otkrivamo muziku koja ranije nije bila u prvom planu", otkriva nam poljski dirigent Żurakowski. 

Koncert je na programu u subotu, 20. oktobra u 20,00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu. Ulaznice na blagajni pozorišta. 

Ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo u redovnim radnim terminima.

 Koncert - Dani poljske muzike
Narodno pozorište Sarajevo

S. Moniuszko: Uvertira iz opere "Paria"
F. Liszt: Simfonijska poema "Preludes"
M. Karlowicz:  Simfonija u e-molu, op. 7 "Rebirth"

Bartosz Żurakowski. istaknuti je poljski dirigent koji već odavno kontinuirano sarađuje s poznatim simfonijskim orkestrima u mnogim zemljama na 4 kontinenta. 

Nakon objavljivanja CD-a za Divine Art Records 2013. godine i mnogobrojnih pozitivnih recenzija, slijede brojni pozivi orkestara u Brazilu, Kanadi, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Meksiku, Peruu, Portugalu, Rusiji, Škotskoj, Turskoj i Ukrajini. Također je sarađivao sa eminentnim solistima poput Ingolf Wunder (Austrija), Eugen Indjic (SAD), Kaja Danczowska (Poljska), Shlomo Mintz (Izrael), Aleksei Volodin (Rusija), Neal Larrabee (SAD), Evgeni Mikhailov (Rusija), Piotr Paleczny (Poljska), Simon Trpceski (Makedonija), Marian Sobula (Poljska), Sergei Kasprov (Rusija), Piotr Pławner (Poljska) i Martin Kasik (Češka).

Osim simfonijskog dirigiranja, veoma je aktivan i u operskom repertoaru sarađujući sa mnogobrojnim poznatim pjevačima.
Studirao je na Univerzitetu za muziku u Varšavi, a diplomirao je također i na Fakultetu za menadžment varšavskog univerziteta.   Stekao je titulu magistra MBA škole za menadžment u Rotterdamu. Direktan kontakt kroz master časove, sa najistaknutijim poljskim dirigentima Jerzy Semkow, Stanisław Skrowaczewski i Jerzy Maksymiuk, uticao je na njegovu umjetničku osobnost. Učestvovao je i na master kursevima koje je vodio njemački dirigent Kurt Masur. Pobjednik je Witold Lutosławski međunarodnog takmičenja u dirigovanju.

Od angažmana Bartosza Żurakowskog u sezoni 2017/2018 treba spominjati debi sa Kosciuszko Festival Orkestrom u Carnegie Hallu, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, KotorArt festival orkestrom, Las Colinas Symphony u Dallasu, te koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Meksiku i Brazilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije