Znate za šta se sve može koristiti talog od kafe? Niste mogi ni pomisliti za šta sve služi
Istraživači u Australiji otkrili su da bismo mogli proizvoditi beton koji je 30 posto jači dodavanjem prženih kafe u smjesu. Njihov pametan recept mogao bi riješiti više problema u isto vrijeme. Svake godine u svijetu se proizvede zapanjujućih 10 milijardi kilograma otpada od kafe, od kojih većina završi na deponijama.
"Odlaganje organskog otpada predstavlja ekološki izazov jer ispušta velike količine stakleničkih plinova, uključujući metan i ugljikov-dioksid, koji doprinose klimatskim promjenama," objasnio je inženjer Rajeev Roychand sa RMIT Univerziteta.
Uz globalno rastuće tržište građevinskih materijala, postoji sve veća potražnja za betonom koji zahtijeva velike resurse, što uzrokuje još jedan set ekoloških izazova.
Mladićev saradnik želi na slobodu: Priznao i genocid i Rezoluciju, kaže da je 'počinio neoprostivo'
"Kontinuirano vađenje prirodnog pijeska širom svijeta – obično uzetog iz riječnih korita i obala – kako bi se zadovoljile brzo rastuće potrebe građevinske industrije, ima veliki uticaj na okoliš," rekla je inženjerka Jie Li sa RMIT Univerziteta.
"Postoje kritični i dugotrajni izazovi u održavanju održivog snabdijevanja pijeskom zbog ograničenosti resursa i ekoloških uticaja vađenja pijeska. S pristupom kružne ekonomije, mogli bismo održati organski otpad van deponija i bolje očuvati naše prirodne resurse poput pijeska."
Popijete kafu i odmah trčite u WC? Doktori otkrivaju zašto vam se to dešava
Organski proizvodi poput taloga kafe ne mogu se direktno dodavati u beton jer ispuštaju hemikalije koje slabe čvrstoću građevinskog materijala. Stoga je tim koristio proces sa niskim nivoom energije da zagrije otpad od kafe na preko 350 stepeni Celzijusa (oko 660 Farenheita) dok je bio bez prisustva kisika.
Ovaj proces se naziva piroliza. Razlaže organske molekule, rezultirajući u poroznom, ugljenom bogatom drvenom uglju poznatom kao biochar, koji se može povezati s cementnom matricom i time se integrirati u beton.
Roychand i njegovi saradnici su takođe pokušali pirolizirati talog kafe na 500 stepeni Celzijusa, ali rezultantne čestice biochar-a nisu bile toliko čvrste.
Prekomjerna konzumacija kafe može biti opasna: Ovo su simptomi trovanja kofeinom
Istraživači su upozorili da još uvijek treba procijeniti dugoročnu izdržljivost njihovog cementnog proizvoda. Trenutno rade na testiranju performansi hibridnog betona sa kafom u uslovima smrzavanja/odmrzavanja, upijanja vode, abrazije i mnogim drugim stresorima. Tim takođe radi na stvaranju biochar-a od drugih izvora organskog otpada, uključujući drvo, otpad od hrane i poljoprivredni otpad.
"Naša istraživanja su još u ranoj fazi, ali ovi uzbudljivi nalazi nude inovativan način da se u velikoj mjeri smanji količina organskog otpada koja ide na deponije," rekla je inženjerka Shannon Kilmartin-Lynch sa RMIT Univerziteta, piše Science Alert.
"Inspiracija za moje istraživanje, iz autohtonog gledišta, uključuje brigu o zemlji, osiguranje održivog životnog ciklusa za sve materijale i izbjegavanje odlaganja otpada na deponije kako bi se minimizirao uticaj na okoliš."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.