Zašto vas bole leđa? Obratite pažnju na ovih sedam stvari

0
Radiosarajevo.ba
Zašto vas bole leđa? Obratite pažnju na ovih sedam stvari
Foto: Ilustracija / Bol u leđima je čest problem

Ako ste poput većine ljudi, barem jednom u životu osjetit ćete bol u leđima. To je i jedan od najčešćih razloga bolovanja jer bol u leđima čini svaki pokret nepodnošljivo bolnim. Brojni su uzroci boli u leđima, a velik dio možete riješiti sami

1. Spazam mišića

Povrijedite li mišiće ili tkivo oko kralježnice, mišići mogu pokušati zaštititi povrijeđeno mjesto spazmom, odnosno grčenjem. Osim toga, spazam leđnih mišića može biti i posljedica pomaknutog diska ili povreda tkiva kralježnice.

LIJEČENJE: ovisi o uzroku te o dobi i općem zdravstvenom stanju, ali u većini slučajeva mirovanje i lijekovi protiv bolova su dovoljni. Ako to ne pomogne, doktor vam može propisati lijek za opuštanje mišića. Ali, ako je spazam posljedica nekih ozbiljnijih bolesti poput hernije diska, može biti potreban i hirurški zahvat.

2. Bubrežni kamenci

Radi se o sitnim, tvrdim grumenima sačinjenim od kristala koji se talože u bubrezima. Ako se zaglave unutar mokraćnih puteva, mogu izazvati jaku bol u donjem dijelu leđa, donjem dijelu trbuha i s bočnih strana trbuha.

LIJEČENJE: ponekad se manji kamenac može 'istjerati' pijenjem mnogo vode. U težim slučajevima može biti potreban postupak razbijanja kamenaca ili hirurški zahvat.

3. Diskus hernija

Međukralježnični diskovi su meka tkiva koja razdvajaju kralješke. Oni su poput jastučića punjenih želatinom i smještenih između pojedinih kralježaka. Ponekad može doći do njihova pucanja, pri čemu izlazi želatinozna smjesa. Ako pritom ona pritisne živac, to može izazvati bol u leđima koja se može širiti u ruke i noge.

LIJEČENJE: ako imate jaku bol, trebali biste nekoliko dana mirovati i uzimati protuupalne lijekove kako bi se smanjila oteklina. Doktor vam može propisati i fizikalnu terapiju kako biste ojačali leđne mišiće te istegnuli mišiće leđa i trbuha. Ako bol potraje mjesecima, možda će biti potrebna operacija.

4. Artritis

Upala zglobova praćena jakim bolovima i ukočenošću. Postoji i skupina artritisa koji zahvaćaju kralježnicu (nazivaju se spondiloartropatijama) i uzrokuju bol u leđima.

LIJEČENJE: u većini slučajeva mirovanje i bezreceptni lijekovi protiv bolova su dovoljni. To uključuje i protuupalne lijekove i analgetike. Doktor vam može propisati i kortikosteroide za ublažavanje boli i upale. Svakako napomenite doktoru koje ste lijekove uzimali prije nego što počnete uzimati novi lijek.

5. Spinalna stenoza

Kad se prostor spinalnog kanala suzi, to može izazvati pritisak na leđnu moždinu i živce koji od kralježnice idu prema rukama i nogama, a posljedica može biti gubitak osjećaja u udovima i otežano kretanje. Takvo stanje može biti posljedica artritisa, tumora i nekih nasljednih bolesti, a češće se javlja nakon 50. godine.

LIJEČENJE: u većini slučajeva potrebni su jaki lijekovi protiv bolova koji se izdaju na doktorski recept, mirovanje i fizikalna terapija. Ako je bol jaka i ne možete se kretati, doktor vam može predložiti operaciju kojom će se smanjiti pritisak na kralježnicu.

6. Infekcija kralježnice

To je ozbiljno, ali rijetko stanje koje se događa kad bakterija, virus ili gljivice zaraze tekućinu oko kralježnice, kost ili meka tkiva kralježnice. Obično se događa nakon operacije kralježnice ili neke nesreće u kojoj je kralježnica bila povrijeđena.

LIJEČENJE: liječnici će ubrizgati lijek protiv bakterija, virusa ili gljivica direktno u krvotok. Možda ćete neko vrijeme morati provesti u bolnici.

7. Spondilolisteza

Stanje kad se jedan od kralježaka pomakne i nasloni na kralježak ispod njega. Kad kost pritisne živac, javlja se bol. To se najčešće događa u donjem dijelu leđa.

LIJEČENJE: bezreceptni lijekovi protiv bolova i upale, fizikalna terapija ili operacija za teže slučajeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije