Za buduće mame: Top 5 savjeta psihologa za preživljavanje prve sedmice sa bebom

0
Radiosarajevo.ba
Za buduće mame: Top 5 savjeta psihologa za preživljavanje prve sedmice sa bebom
Foto: Pexels / Trudnica

S dolaskom novorođenčeta na svijet, dolaze i velik promjene, posebno za roditelje koji prvi put ulaze u ovu ulogu.

Briga o bebi potpuno je nova vještina za većinu roditelja, a taj početni period često može biti izazovan. Ipak, s vremenom sve postaje lakše, a vi ćete uspjeti savladati sve izazove kao i mnogi prije vas.

Donosimo nekoliko savjeta psihologa koji vam mogu pomoći u prvim sedmicama s bebom.

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

Mišo Bartulica za Radiosarajevo.ba: O povratku Bolera, Miletu Anđeliću i sarajevskoj muzičkoj sceni

1. Pripremite osnovne stvari unaprijed

Bebe često dolaze na svijet prije očekivanog termina, pa je važno biti spreman. Osnovne stvari koje su vam potrebne su autosjedalica, krevetić ili kolijevka, pelene, odjeću za bebe, deke, vlažne maramice, bočice i formula ako ne planirate dojiti. Iako će vam s vremenom trebati puno više opreme, ovo je minimum koji će vam omogućiti da preživite prve dane bez stresa. 

2. Oslonite se na partnera i vjerujte mu

Briga o novorođenčetu trebala bi biti timska. Ako vaš partner može dobiti slobodne dane nakon rođenja, to će vam pomoći da učvrstite odnos i stvorite čvrstu zajednicu. Zajedničko učenje i prolazak kroz početne izazove može stvoriti duboku povezanost. Često se očevi osjećaju isključeno jer su majke bolje informirane o brizi za dijete, ali važno je da se i oni uključe. Nemojte ga kritikovati, već ga podržite kako bi se osjećao korisno i sigurnije u svojoj ulozi.

3. Potražite pomoć kada vam je potrebna

Nema ništa loše u tome da potražite pomoć kada osjetite da više ne možete sami. Ako vam prijatelji ili porodica ponude pomoć, prihvatite je. Konkretno im recite što vam treba – bilo da se radi o donošenju obroka ili čuvanju bebe kako bi mogli malo odspavati ili se istuširati. Istraživanja pokazuju da je nedostatak sna jedan od najvećih izazova u prvim sedmicama roditeljstva, pa svaki trenutak odmora može imati ogroman učinak na vaše fizičko i emocionalno zdravlje.

Znate li da postoje 4 bizarna načina na koja osoba može zatrudnjeti? Izuzetno su rijetki

Znate li da postoje 4 bizarna načina na koja osoba može zatrudnjeti? Izuzetno su rijetki

4. Naučite sebi oprostiti svoje (neizbježne) pogreške

Briga o bebi koja komunicira plakanjem može biti frustrirajuća, posebno uz nedostatak sna i fizički oporavak od poroda. Normalno je biti emotivan i razdražljiv. Mnoge žene prolaze kroz postporođajnu tugu koja može uključivati tugu, plačljivost ili nervozu, ali ona obično prolazi nakon desetak dana. Uzmite sebi vremena za oporavak i ne zaboravite zatražiti podršku od partnera – čak i kratak zagrljaj može smanjiti stres.

5. Zapamtite - s vremenom će postati lakše

Iako su prve sedmice obično haotične, s vremenom će sve postati lakše. Vaša beba će ući u rutinu spavanja i hranjenja, vi ćete postati iskusniji u brizi o njoj, a i tijelo će vam se oporaviti. Najljepši trenutak doživjet ćete kada vas beba prvi put nagradi osmijehom i – to su trenuci zbog kojih se svaki izazov isplati.

S ovim savjetima, prve sedmice s novorođenčetom mogu biti lakše, a najvažnije je biti strpljiv i dopustiti sebi vrijeme za prilagodbu, piše miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije