Ultraljubičasto zračenje može biti efikasno u suzbijanju širenja COVID-19

Radiosarajevo.ba
Ultraljubičasto zračenje može biti efikasno u suzbijanju širenja COVID-19
Foto: Pixabay / Koronavirus

Najnoviji nalazi istraživača ukazuju kako postoji mjera koja bi potencijalno mogla pomoći u suzbijanju širenja koronavirusa. Ta mjera podrazumijeva korištenje ultraljubičastog svjetla.

Iako je dokazano da germicidna ultraljubičasta svjetlost ubija patogene u zraku, poput onih koji izazivaju koronavirus, najvjerovatnije je da je ona opasna za ljudsku kožu i oči te se stoga može koristiti samo za dekontaminaciju praznih prostora

Međutim, novo istraživanje je pokazalo da je daleko UV zračenje (posebna talasna dužina ultraljubičastog svjetla) efikasno u uništavanju koronavirusa u zraku te da nije dovoljno snažno da prodre u ljudske ćelije, što ga čini sigurnim za upotrebu i u zatvorenom prostoru u kojima se nalaze ljudi.

Studija je objavljena u naučnim izvještajima istraživačkog tima s Medicinskog centra Univerziteta Columbia, a istraživački tim ove ustanove otkrio je da su pomoću filtriranih eksimernih svjetiljki postavljenih na 222 nm učinkovito inaktivirali dva soja koronavirusa u zraku koja su vrlo slična onome koji izaziva COVID-19.

Ova dva soja uzrokuju 15 do 30 posto respiratornih infekcija godišnje, piše Health 24.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije