Sve vrijeme ste gladni? Vaše tijelo vam signalizira da hitno promijenite ovu naviku

1
Radiosarajevo.ba
Sve vrijeme ste gladni? Vaše tijelo vam signalizira da hitno promijenite ovu naviku
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Prema nutricionističkom biologu Christopheru Rhodesu iz Kalifornije, tijelo lišeno sna "traži energiju putem hrane".

Rhodes je za Fox News Digital objasnio da su spavanje i prehrana usko povezani zbog njihove zajedničke uključenosti u metaboličku signalizaciju i cirkadijalne ritmove tijela.

"Baš kao što treniramo naše tijelo kada treba očekivati san, također ga treniramo kada treba očekivati hranu na temelju naših tipičnih obroka i obrazaca prehrane tokom dana," rekao je Rhodes.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Rhodes je dodao da loš san remeti hormonsku signalizaciju, posebno kortizol, koji utječe na "brzinu metabolizma i ključne hormone leptin i grelin". Ti hormoni kontroliraju glad i korištenje energije. Ekstremni poremećaji u cirkadijalnom ritmu, poput nesanice, mogu uzrokovati "efekt mreškanja" u cijelom tijelu, što poremećuje prirodni ritam i uzrokuje prekomjernu glad.

Nekvalitetan san također može pridonijeti lošoj kogniciji i smanjenoj funkciji mozga. Kada se ti učinci kombiniraju s dodatnim željama za hranom, tijelo "očajnički traži načine da se napaja", što može dovesti do prekomjerne konzumacije hrane.

Stomatolog otkriva: Suha usta mogu ukazivati na mnogo ozbiljnije probleme nego što ste svjesni

Stomatolog otkriva: Suha usta mogu ukazivati na mnogo ozbiljnije probleme nego što ste svjesni

Rhodes je predložio nekoliko zdravih načina za prekid ciklusa povećane gladi i lošeg sna. Preporučuje izbjegavanje grickalica prije spavanja jer energija iz hrane može držati ljude budnima. "Najbolji zalogaj prije spavanja je nikakav", rekao je Rhodes. Unos hrane neposredno prije spavanja može poremetiti prirodnu cirkadijalnu signalizaciju, izazvati želju za još hrane i dodatno poremetiti san.

Prema Rhodesu, najbolje je jesti najmanje četiri do šest sati prije spavanja kako bi tijelo moglo u potpunosti metabolizirati hranu. Preporučuje fokusiranje na hranu s niskim glikemijskim indeksom i sporo probavljivu hranu, poput nemasnih proteina, zdravih orašastih plodova ili vlaknastog povrća, kako bi se izbjegli skokovi šećera u krvi.

Također savjetuje izbjegavanje "ponoćnih obroka" poput brze hrane, kolačića, sladoleda, pizze i alkohola, jer oni posebno negativno utječu na kvalitetu sna, piše New York Post.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije