Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

2
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Čini se da bismo svi trebali jesti slani doručak kako bismo ostali zdravi – i trebali bismo se odreći slatkih žitarica, soka od naranče i tosta. Time bi se izbjegao svakodnevni 'rollercoaster' porasta i padova šećera, prema vodećim stručnjacima za zdravlje crijeva.

Jessie Inchauspe, francuska biohemičarka, rekla je da su ljudi marketinški prevareni da posežu za slatkim doručkom i da nas lažu već decenijama. Rekla je da treba 'iskorijeniti sok od naranče', koji se prodaje kao zdrav, unatoč tome što obično sadrži oko sedam žličica šećera po čaši.

Konzumiranje slanih jela za doručak čini nas dulje sitima, sprječavajući nas da nešto grickamo kako bismo dobili novi unos šećera. Niti jedna hrana nije zabranjena, ali treba jesti u pravim količinama i u pravo doba dana, dodala je. "Ljudi vam već jako dugo govore 'popijte sok od naranče ujutro, to će vam dati energiju... Doručak bi trebao biti sladak, trebao bi biti pecivo, žitarice', ali je sve laž", rekla je na Randoxovoj konferenciji Cost of Poor Nutrition i potom nastavila.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

"Jedenje slatkih doručaka izmislila je prehrambena industrija samo kako bi zaradila jer su doručci vrlo isplativi. Najbolji doručak je slani doručak koji se temelji na proteinima. Protein je vrlo važna tvar koju treba jesti kako biste bili vrlo siti, tijelu su potrebni, a mi ih ne jedemo ni približno dovoljno.", naglasila je.

"Možete doručkovati ostatke od večere, uzmite to umjesto toga. Puni engleski doručak zapravo nije tako loš ako ga napravite kod kuće i nije prerađen", piše Klik.

Autor, čija je knjiga Glucose Goddess objavljena u Mailu ranije ove godine, rekao je da slatki doručak dovodi do manje cirkulacije energije. Ljudi tada osjećaju nizak šećer ili glukozu što može uzrokovati umor, glad i povećati želju za hranom. Prelaskom na nešto s više proteina, poput jaja, masnoća poput avokada ili masne ribe, i vlakana iz povrća, tijelo bi dobilo stabilniju energiju i izbjeglo 'sudar'.

Dr. Chris van Tulleken, borac za prehrambenu kampanju, govoreći na jučerašnjoj konferenciji u Goodwood Houseu u Chichesteru, rekao je da slatka hrana 'ometa našu sposobnost da kažemo da sam sit', a žitarice za doručak su neki od najvećih prijetnji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije