Savjeti stručnjaka: Kako tretirati hiperpigmentacijske mrlje na koži?

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti stručnjaka: Kako tretirati hiperpigmentacijske mrlje na koži?
Foto: Pexels / Koža sa hiperpigmentacijama mora biti njegovana

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina u određenim dijelovima kože, često uzrokovane izlaganjem suncu, ožiljcima od akni, starenjem, upalom, nasljednim faktorima i hormonskim promjenama. Liječenje može biti izazovno bez pravih proizvoda - ali je moguće. Serumi su posebno efikasni kada je u pitanju smanjenje neujednačenog tona kože, tamnih mrlja, melazme i drugih oblika diskoloracije.

Dija Ayodele, estetičarka i autorica knjige Black Skin, objašnjava da nekoliko stvari može uzrokovati hiperpigmentaciju.

U svojoj knjizi je navela par razloga: 

Dodik kao lik iz Alan Forda: 'Nismo izgubili Banju Luku, samo je nismo dobili'

Dodik kao lik iz Alan Forda: 'Nismo izgubili Banju Luku, samo je nismo dobili'

  • Izloženost suncu: Sunce je glavni doprinos razvoju hiperpigmentacije. UV zraci stimuliraju proizvodnju melanina, što dovodi do tamnijih mrlja na područjima gdje je koža preeksponirana,
  • Upala: Stanja kože kao što su akne, fleke ili miteseri, posebno kada se pokupe, mogu izazvati upalu koja dovodi hiperpigmentacije. Ekcem i druga upalna stanja kože također mogu uzrokovati promjenu boje,
  • Mehanička oštećenja: Ponovljene radnje poput brijanja, pinceta, uvlačenja niti ili depilacije voskom mogu ozlijediti kožu, što zauzvrat dovodi do tamnih mrlja,
  • Alergije: Alergijske reakcije, posebno one koje uključuju stalno trljanje kože oko očiju ili nosa, mogu izazvati upalu kože,
  • Ozljede i rane: posjekotine, ogrebotine i opće rane mogu ostaviti hiperpigmentirana područja kako koža zacijeli.
  • Hormonske promjene : Menopauza, zajedno s drugim hormonskim fluktuacijama, može utjecati na kvalitetu kože, potencijalno povećavajući mrlje i hiperpigmentaciju. U suštini, bilo koji izvor upale ili iritacije, u kombinaciji s prirodnim odgovorom tijela kroz proizvodnju melanina, može dovesti do hiperpigmentacije;

Kako mogu liječiti hiperpigmentaciju?

Prevencija i upravljanje hiperpigmentacijom uključuje kombinaciju svakodnevnih praksi njege kože i povremenih profesionalnih tretmana. Iako je hiperpigmentacija prirodan proces na koži, sljedeći koraci mogu pomoći da se spriječe i izblijede postojeće tamne mrlje.

Uživajte u jeseni: Slatka pita koja će oduševiti vaše nepce

Uživajte u jeseni: Slatka pita koja će oduševiti vaše nepce

  • Prilagodite svoju rutinu njege kože: rutina njege kože prilagođena vašem tipu kože može pomoći u održavanju integriteta vaše kožne barijere, što može smanjiti iritaciju i upalu koje često dovode do hiperpigmentacije i tamnih mrlja.
  • Koristite sastojke koji inhibiraju pigmentaciju: Uključivanje sastojaka kao što su vitamin C, niacinamid, azelainska kiselina ili hidrokinon u rutinu njege kože može pomoći u regulaciji proizvodnje melanina i spriječiti stvaranje ili pogoršanje tamnih mrlja.
  • Nanosite SPF svaki dan: Redovna upotreba kreme za sunčanje sa SPF od 30 ili više je neophodna za sprečavanje hiperpigmentacije. Izlaganje UV zračenju može pogoršati tamne mrlje i usporiti proces blijeđenja, pa je zaštita vaše kože od sunca ključna.
  • Nabavite profesionalne tretmane: hemijski piling gornjih slojeva kože, potičući proizvodnju novih stanica kože i pomažu u blijeđenju hiperpigmentacije, dok microneedling može stimulirati zacjeljivanje kože i promovirati proizvodnju kolagena, što može poboljšati izgled tamnih mrlja.

Zašto su serumi tako efikasni kada je u pitanju suzbijanje hiperpigmentacije?

"Serumi imaju vrlo finu i laganu teksturu, tako da mogu prodrijeti u kožu", objašnjava Ayodele, dok dr. Vanita Rattan, kozmetički formulator i izvršni direktor Skincare by DrV , dodaje upozorenje: "Serumi s većim sadržajem masti imaju tendenciju bolje se upijaju u kožu u odnosu na gelove na bazi silikona i vodene serume." Zatim, naravno, sve se svodi na sastojke. "Želite mješavinu stvari koje sve djeluju na malo različite načine na pigmentaciju", dijeli Ayodele. Ona preporučuje heksilresorcinol, alfa arbutin, kojičnu kiselinu, hidrokinon (samo na recept), niacinamid, vitamin C, retinoid i ekstrakt sladića. Traneksaminska kiselina, koja je slična glutationu, također je odlična za korištenje, dok "glikolna, mliječna i azelainska kiselina pomažu da se zagladi i poboljša tekstura kože, oslobađajući se starih stanica kože koje se mogu zalijepiti za ustajali pigment na površini kože - epidermis".

Koliko dugo je potrebno za liječenje hiperpigmentacije?

"Ovisi o tome koliko je pigmentacija tvrdoglava, koliko dugo postoji i da li su okidači u toku“, kaže dr. Vanita. "Na primjer, ako imate melazmu i ne štitite svoju kožu od UV zračenja korištenjem SPF širokog spektra, samo će biti sve gore i gore, posebno ljeti".

Uz to, nastavlja ona, lakše je odmah liječiti nove slučajeve hiperpigmentacije, kao što su tamne mrlje koje se pojavljuju nakon prištića ili uboda komaraca. "Ako hiperpigmentacija postoji već duže vrijeme, kao u slučaju melazme ili podočnjaka, mnogo je teže liječiti. Ovo može potrajati šest do devet ćelijskih ciklusa, što znači šest do devet mjeseci, prije nego što vidite rezultate."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije