Poznati voditelj preminuo od toplotnog udara: Pogledajte kako ga spriječiti, ne riskirajte

1
Radiosarajevo.ba
Poznati voditelj preminuo od toplotnog udara: Pogledajte kako ga spriječiti, ne riskirajte
Foto: Screenshot/Twitter / Michael Mosley

Šetnja po visokim temperaturama može biti opasna čak i za zdravu osobu ako ne poduzima odgovarajuće mjere opreza.

Toplina može dovesti do velikog opterećenja organizma koji se bori održati svoju normalnu temperaturu od 37 Celzijeva stepena.

Ekstremno visoke temperature mogu izazvati toplinske grčeve, iscrpljenost i osjećaj konfuzije i mučnine. U najekstremnijim slučajevima možemo doživjeti i toplinski udar, koji može dalje dovesti do otkazivanja organa i biti smrtonosan.

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao  i Željko Komšić

Film 'Kiss the Future' prikazan u sjedištu Kongresa SAD, prisustvovao i Željko Komšić

Na grčkom otoku Symi posljednjih dana je bila temperatura između 35 i 40 stepeni. Tada je poznati britanski voditelj Michael Mosley tragično stradao. Nestao je dok je sam pješačio po vrućini od 36 Celzijeva stepena. Kako je rekla njegova supruga, pješačio je i krenuo pogrešnim putem te se srušio na mjestu gdje ga spasilačka služba nije mogla lako naći.

Glavno oružje tijela za zaustavljanje pregrijavanja je znojenje. Kako znoj isparava, tako se tijelo hladi. Međutim, tokom visokih temperatura, kako se tijelo pregrijava, tada nastupa toplinski udar, sposobnost znojenja se gasi i tjelesna temperatura može rasti.

Prekomjerno znojenje također opterećuje srce. Ono mora pumpati jače kako bi prenosilo krv, koja prenosi toplinu iz tijela na površinu. Opasnost raste kako se unutarnja temperatura tijela zagrijava iznad svoje normalne razine.

Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate: Obratite pažnju na znakove

Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate: Obratite pažnju na znakove

Između 39 i 40 Celzijeva stepena javlja se umor, dok naš mozak govori našim mišićima da uspore. Iscrpljenost se javlja između 40 C i 41 Celzijeva stepena jer naši organi počinju gubiti sposobnost za funkcioniranje. U sljedećoj fazi, kada tjelesna temperatura naraste iznad 41 Celzijeva stepena, nastaje toplinski udar.

Zbog toga je jako važno da se ne izlažete suncu kada su temperature visoke od 11 do 17 sati. I kada izlazite, nikako ne treba ići nepripremljen. Obavezan je šešir te se treba redovno i dovoljno hidrirati. Posebno je važno da se ne izlažete fizičkoj aktivnosti tokom vrućih dana, niti pješačiti. Vježbanje i šetnju možete ostaviti za večernje sate ili rano ujutro, kada je sunce najslabije, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije