'Pjesnici su čuđenje u svijetu...': 21. mart, Svjetski dan poezije

Radiosarajevo.ba
'Pjesnici su čuđenje u svijetu...': 21. mart, Svjetski dan poezije

''Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči

velike i nijeme rastu pored stvari


Naslonivši uho

na ćutanje što ih okružuje i muči

pjesnici su vječno treptanje u svijetu''

(Antun Branko Šimić)

Poezija (grč."ποίησις", poiesis, 'stvaranje') ili pjesništvo je vrsta književnosti u kojoj se tekst piše u stihovima. Poezija se zasniva na izražajnim mogućnostima jezika, a obično sadrži niz stilskih figura uključujući rimu, metaforu, poređenje, gradaciju, hiperbolu, itd. Moguće je da je poezija najstarija vrsta književnosti, a njeni rani primjeri su sumerski Ep o Gilgamešu, dijelovi Biblije, te Homerova djela.

U suvremenoj teoriji ovaj pojam označava stvaralačku energiju uopće, ili umjetnički žar posebno, ili lijepu književnost u cjelini ili književnu vrstu (za razliku od proze), kao lingvistički izraz u vezanim ili nevezanim oblicima. Iako je poeziju teško definirati, ona se ipak pokušava odrediti kao konkretni izraz ljudskog duha u umjetnički osjećajnom i ritmičkom jeziku. (Opća enciklopedija JLZ-a, svezak 6 Nih-Ras, Zagreb 1980.)

Svjetski dan poezije ustanovio je UNESCO 21. marta 1999. godine u cilju promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta, a na proglašenju ovog praznika je istaknuto kako ''treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.'' Prvi dan poezije održan je 21. marta 2000. godine, a danas se obilježava u stotinama zemalja širom svijeta.

Prema podacima koje posjeduje Nacionalni komitet za proslavu Dana poezije koji je od 1990. godine smješten na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se u drugom obliku još od 1505. godine, uglavnom u oktobru.

Poezija zapravo potvrđuje našu humanost, manifestirajući jednu univerzalnu istinu, a to je da svi ljudi, širom svijeta, dijele manje-više ista iskustva emocije i promišljanja. Jezik je poezije, stoga, univerzalan, te povezuje različite kulture i civilizacije s različitih krajeva Planete - u tome je njena najveća magija.

U dosta zemalja širom svijeta se Dan poezije obilježava na način da brojna nevladina udruženja organiziraju poetske večeri i skupove kojima nastoje iskazati važnost poezije. Također, ovo je prilika za djecu da se od malih nogu upoznaju s poezijom, i to kroz različite radionice, školske, ali i vannastavne aktivnosti, imaju priliku učiti o najvećim svjetskim pjesnicima, te različitim vrstama poezije i pravcima u poeziji.

Osim toga, Svjetski dan poezije je prilika i za brojne pjesnike da predstave svoj rad pred publikom i iznesu ga u javnost, pa se ovaj praznik često obilježava i nekoliko dana prije i poslije 21. marta.

Cilje UNESCO-a je, osim isticanja važnosti kulture pisanja i čitanja poezije, bio i promocija manjih izdavačkih kuća koje se fokusiraju na promicanje i vraćanje tradicije usmenog čitanja poezije, a često su ovi skupovi praćeni i ostalim vrstama umjetničkog izražavanja poput plesa, muzike i radionica slikanja. 

Svjetski je dan poezije sinoć obilježen i u Centru za kulturu Sarajevo, prigodnim muzičko-poetskim programom u organizaciji udruženja Metamorfoza. 

U okviru ove manifestacije, koja se već treću godinu zaredom održava u glavnom gradu BiH, promovirana je zajednička zbirka radova mladih autora iz BIH Kompasi u moru bespuća, a promotori i urednici knjige su bili Tarik Jažić i Zerina Čopra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije