Otkriće njemačkih naučnika: COVID-19 može zahvatiti gušteraču
COVID-19 može zahvatiti gušteraču u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta ćelije koje proizvode inzulin, pokazala je njemačka studija.
Gušterača ima dvije zadaće – proizvoditi enzime važne za probavu i proizvoditi i otpuštati hormon inzulin i glukagon koji reguliraju razine šećera u krvi.
Naučnici uniiverzitetske bolnice njemačkog grada Ulma kažu da bi njihovo otkriće moglo objasniti simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim koronavirusom.
Foto: France24: Šta donose mutacije virusa
To bi moglo objasniti pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom, javlja N1.
Novi podaci “identificiraju ljudsku gušteraču kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i sugerišu da bi zaraza beta ćelija mogla pridonositi metaboličkom poremećaju uočenom kod oboljelih od COVID-19”, navode autori istraživanja.
Rezultati studije objavljeni su u srijedu u magazinu Nature Metabolism.
Pixabay: Ilustracija
Naučnici Univerziteta Kiel ranije su obavijestili javnost u magazinu o slučaju 19-godišnjeg muškarca koji je počeo patiti od dijabetesa nakon što je zaražen virusom.
Jedan od autora studije u Ulmu, Martin Wagner, rekao je da je bilo više slučajeva poremećene razine šećera u krvi kod oboljelih od COVID-19.
Naučnici su izložili tkivo gušterače virusu kako bi utvrdili može li biti zaraženo. Analizirana su i tijela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u gušterači i kad ih više nije bilo u plućima.
Istraživanje je pokazalo da novi koronavirus zarazi ćelije gušterače, mijenja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju. To pokazuje da su infekcije virusom češće i traju duže nego što se ranije pretpostavljalo, kaže Wagner.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.