Ono što su domaćice radile u bivšoj Jugoslaviji, danas ne možemo ni zamisliti

9
Radiosarajevo.ba
Ono što su domaćice radile u bivšoj Jugoslaviji, danas ne možemo ni zamisliti
Foto: Arhiv / Ilustracija

Vjerojatno ste barem jednom razmišljali o tome kako su naše majke i nane, ili većina njih, uspjevale obavljati kućanske poslove, brinuti se o djeci, i pritom zadržati opuštenost i manje stresa u usporedbi s našim životima koji uključuju posao i obitelj.

Danas ćemo istražiti kako je izgledala prosječna sedmica ili mjesec u kućanstvu nekada, u Jugoslaviji, te otkriti nekoliko zanimljivosti.

Pranje posteljine

Dok danas biramo posteljinu između različitih materijala, boja i uzoraka, ranije je posteljina uglavnom bila bijela. Da bi zadržala bjelinu, kuhala se satima u loncima s dodatkom sapuna i sode bikarbone. Ponekad bi tokom zime dodavali sol kako bi posteljina ostala meka pri sušenju. Pranje posteljine u hladnim mjesecima bilo je ograničeno, često se iskuhavao samo donji veš i dječje pelene. Prve mašine a veš pojavile su se u šezdesetima, ali su postale šire dostupne tek desetak godina kasnije. Ako su kućanstva imala mašinu, mnoge domaćice bile su oduševljene tom modernom spravom.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Pletenje i vezenje

Danas postoji mnoštvo internetskih foruma na kojima se dijele upute za pletenje odjeće. No, u prošlosti se sve ručno izrađivalo, od haljina do stolnjaka. Odjeća koja bi se poderala često se krparala, a čarape bi se popravljale vezom. Žene su šivale odjeću za svoje obitelji, koristeći materijale kupljene na veliko. Traperice su postale popularne, a čak su i one neoštećene ukrašavane dekorativnim zakrpama.

Domaći hljeb i sir

Žene su bile vješte u iskorištavanju mlijeka kako bi pripremile domaći sir, sirutku, kefir, kiselo mlijeko i maslac. Također, redovito su pekle domaći hljeb te različite slane i slatke delicije, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije