Nauka potvrdila: I ovi starinski savjeti naših nana i baka su jako važni za naše zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Nauka potvrdila: I ovi starinski savjeti naših nana i baka su jako važni za naše zdravlje
Foto: Pexels / Tuširanje

Novo istraživanje se bavilo onim što tim naziva "Nanino pravilo" (Grandmother Rule, eng.) kada je riječ o pranju kože, otkrivajući da ljudi često zanemaruju nekoliko ključnih područja, što rezultira manje zdravim mikrobiomom.

Istraživači sa George Washington University Computational Biology Institute željeli su istražiti mikrobiom kože - odnosno zajednicu mikroorganizama koji žive na koži ljudi. Posebno su željeli fokusirati se na varijacije između područja kože, kao što su između ruku i tih zanemarenih područja pranja kao što su pupak i iza ušiju.

Keith Crandall, direktor Computational Biology Institute i profesor biostatistike i bioinformatike na George Washington University, izjavio je da mu je nana uvijek govorila da "treba dobro oprati iza ušiju, između prstiju i pupak". 

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

U istraživanju je 129 diplomskih i preddiplomskih studenata prikupilo uzorke sa svojih listova, ruku, iza ušiju, između prstiju i u pupku. Ti isti studenti su naučeni sekvencom DNK u tim uzorcima, uspoređujući masna, zanemarena područja sa uzorcima uzetim sa suhih, čistijih područja.

Naravno, Keitha Crandalla i sam Crandall su bili u pravu; područja koja se redovnije čiste imala su mnogo raznolikiji mikrobiom, sadržeći potencijalno zdraviju kolekciju mikroba nego zanemarena područja.

Da li znate koja namirnica smanjuje količinu holesterola i poboljšava san?

Da li znate koja namirnica smanjuje količinu holesterola i poboljšava san?

"Područja suhe kože (ruke i listovi) bila su ravnotežnija, bogatija i funkcionalno različita od seboreičnih (iza ušiju) i vlažnih (pupak i između prstiju) područja", napisao je tim u svom istraživanju, dodajući da nisu pronađene značajne razlike u odnosu na spol, dob i etničku pripadnost.

Unutar područja kože, bakterijska alfa i beta raznolikost također su značajno varirale kod nekih godina u usporedbi, što sugerira da stabilnost bakterija na koži može biti ovisna o području i subjektu, piše Frontiers in Microbiology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije