MOVEba – Pokretom do zdravlja! Bol u leđima: Dijagnostika, vježbe, ozdravljenje

0
Promotivni tekst
MOVEba – Pokretom do zdravlja! Bol u leđima: Dijagnostika, vježbe, ozdravljenje
Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / MOVEba studio

MOVEba je novi studio otvoren u Sarajevu sa ciljem da holističkim pristupom spoji pokret i zdravlje ljudi od 9 do 99 godina.

Za žene i muškarce sa zdravstvenim poteškoćama poput bolova u leđima, vratu, koljenima, kralježnici, glavoboljama, prekomjernim stresom... Za djecu i mlade koji žele što ranije naučiti kako se pravilno kretati. Za sve koji žele preventivno djelovati i zdravo živjeti.

MOVEba tim čine vrhunski stručnjaci za dijagnostiku, tjelovježbu i sport, fizioterapeut i naturopata, te učitelji joge i plesa.

Autori:

Irma Pilav - magistrica sporta i tjelesnog odgoja, rukovoditeljica MOVEba studija
Ibro Sulejmanović – diplomirani fizioterapeut i naturopata

"Naš zadatak je pomoći Vam da osvijestite uzrok bolova i da na osnovu ulaznih informacija dobijenih prilikom dijagnostičkih procedura, damo sve od sebe da bol umanjite i prevaziđete. Potrebno je otvoriti se za nove spoznaje, uvažiti naše sugestije i najvažnije od svega, biti spreman/na na lično zalaganje kako bismo mogli garantovati uspjeh našeg koncepta. Znanje i iskustvo našeg tima Vam je na raspolaganju, potrebna je samo Vaša želja za promjenom!", navode iz MOVEba.

Koji su najčešći problemi osoba koje imaju bol u leđima?

Najčešći problemi osoba koje koriste usluge MOVEba centra, a imaju probleme sa leđima se očituju u bolovima u lumbalnom (donjem) dijelu kralježnice, u cervikalnom (vratnom) dijelu kralježnice kao i u torakalnom (centralnom) dijelu kralježnice. Ovi bolovi su uglavnom uzrokovani funkcionalnim promjenama na mišićnim strukturama oko pršljenova, uslijed dugotrajnog sjedenja u statičkim pozicijama, praćenog posturalnim nepravilnostima koje se dešavaju kao rezultat sjedilačkih navika modernog čovjeka. Međutim, bol se može javiti i uslijed stresa, manifestirajući se tako na određenom dijelu leđa. Usljed stresa, između ostalog, dolazi i do zatezanja fascije (elastično tkivo koje obavija naše cijelo tijelo), što dovodi do napetosti u mišićima i oko zglobova, što u konačnici dovodi do bolova koji se najčešće manifestuju u gornjem dijelu leđa i vratu ili donjem, slabinskom dijelu leđa.

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Movement Room

Kada ovi problemi počinju značajno uticati na ukupni kvalitet života?

Bol mijenja sve

Bol može uticati na motornu kontrolu na nepredvidljive načine. Često se javlja prilikom primjene lošeg programa treninga kao i pogrešno izvedenih vježbi. Najčešća greška prilikom rješavanja ovakvih problema je da se radi na otklanjanju bolova lokalno, do trenutka nestanka bola, ili dok bol ne dostigne minimalne razine. To se uglavnom dešava zbog izostanka procjene funkcionalnosti pokreta. Prisustvo bola unutar samo jednog obrasca kretanja u mogućosti je u potpunosti uticati na promjene tijela u kretanju. Ukoliko postoji bol, strategije koje uključuju standardne fiziološke principe i zakone za unaprijeđenje pokreta se više ne primjenjuju. Također, prisustvo bola uzrokuje adaptivne promjene pri kretanju koje se ne mogu predvidjeti i uvijek su individualne. Nemoguće je predvidjeti kretnje svakog pojedinačnog sistema uzrokovanih bolnim senzacijama. Nefunkcionalni obrasci kretanja i oni uzrokovani bolovima prilikom izvedbe tog pokreta, onemogućavaju autentičan pokret i razvoj snage, izdržljivosti i fleksibilnosti unutar konstantnih okvira kretanja. Način na koji se odnosimo prema bolnim obrascima kretanja uveliko se razlikuje od disfunkcionalnih obrazaca kojiv mogu da postoje i bez boli.

Bol se prikriva raznim metodama i strategijama, uz pomoć kojih tijelo traži način da izbjegne bol kroz kompenzacijske kretnje. Ključna stvar je povezivanje sa svojim tijelom i osvještavanje trenutnog stanja u sistemu, što predstavlja i najbolju prevenciju. Gledajmo na bol kao na lampicu za gorivo. Čovjek je u stanju zanemariti sve prvobitne signale u tijelu ali, sa druge strane, nikada ne bi mogao zanemariti upaljenu lampicu za gorivo u potrošenom rezervoaru.

Bol i emocije

Bolovi u leđima često znaju biti i emocionalne prirode. Stres definišemo kao skup fizičkih i psihičkih promjena koje nastaju kada vanjski i unutrašnji faktori (stresori) remete homeostazu tj. fiziološku ravnotežu organizma. Strah, anksioznost, briga, tuga i bijes često se manifestuju u vidu bolova u leđima. Hronični stres često dovodi do sistemske inflamacije, koja je posebno prisutna u probavnom sistemu, koji je preko fascijalnih i ligamentarnih veza u direktnom kontaktu sa kičmenim stubom. Tako, jako često inflamatorni proces koji tinja u crijevima i prolazi neprimijećeno, manifestuje se bolom u leđima koji je po simptomima gotovo identičan "degenerativnim" promjenama na kičmi.

Postoperativna stanja

Postoje mnogi faktori pojave bola, međutim primarna tri faktora su slijedeća: loš nervni razvoj, trauma ili povreda, ali i naučeni obrasci kretanja. Naučeni obrasci kretanja se usvajaju tokom života i uključuju sve aktivnosti od radnih navika do vezanja cipela, kao i naučene obrasce držanja tijela koji imaju velikog uticaja na kretne obrasce u budućnosti. Optimalni nervni razvoj se očituje pravilnim kretnim obrascima i pravilnostima u posturi (držanju) tijela. Dr. Vaclav Vojta, čehoslovački neurolog otkrio je da jedna trećina djece nikada ne dostigne optimalne vrijednosti funkcionisanja centralnog nervnog sistema. Trauma izazvana operativnim zahvatom, ozljeđivanjem i negativnim emocijama utiču na stabilnost i efikasnost pokreta. Operativni zahvat uvijek dovodi do inhibicije mišićnog tkiva oko kojeg se intervenisalo, kao i do promjene u motornoj kontroli kroz cijeli sistem. Ono što se dešava je refleksno skraćivanje ozlijeđenog područja što dovodi do kompenzacijskih promjena u stabilizacijskom sistemu pokreta.

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Terapija

Kako MOVEba može pomoći u rješavanju ovih problema?

Dijagnosticiranje problema

U MOVEba studiju postoji standardna "ulazna" procedura za sve koji su zainteresovani za korištenje naših sadržaja. Prilikom Vaše prve posjete dobit ćete sve informacije o konceptu, načinu rada i uslugama koje nudimo, kako bismo zajedno došli do rješenja koje odgovara Vašim trenutnim potrebama. Nakon što ustanovimo ciljeve, potrebno je uraditi funkcionalna testiranja i evaluaciju posture (držanja tijela), kako bismo dobili potrebne informacije o trenutnom stanju organizma. Na osnovu rezultata testiranja programiramo Vaše daljnje aktivnosti u svrhu pružanja sveobuhvatne usluge u našem holističkom centru.

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Dijagnostika

Sadržaji koje nudimo za rješenje ovakvih problema

U studiju MOVEba, nakon odrađenih funkcionalnih dijagnostičkih testiranja i utvrđivanja uzroka bola ili problema, klijenti imaju mogućnost kombinacije terapijskog i trenažnog procesa, kao i plesnih časova, po želji i kombinacijom sadržaja u našem Spa kutku, te se uz primjenu tehnika disanja, meditativnih tehnika i yoge na adekvatan način mogu izboriti sa stresom, te tako popraviti psiho-fizičko stanje i riješiti se bolova.

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Grupni časovi

Rješenja

Od velike je važnosti shvatiti da je esencija pokreta satkana u fundamentalnim (bazičnim) kretnjama, a posebno je lako primijetiti fundamentalnost prilikom promatranja kretnji novorođenčadi. Posmatranjem puzanja novorođenčeta može se zaključiti da ono pokreće svoju kralježnicu istovremeno fiksirajući i stabilizirajući ekstremitete, dok većina vježbi koje se sprovode u teretani zahtijevaju potpuno suprotno; fiksiranje centralnog dijela tijela kako bi se ekstremiteti pomjerali u određenim pravcima.

Foto: Vedad Krkbešević/MOVEba / Treninzi u malim grupama

Motorna kontrola

Novorođenčad dolaze na svijet posjedujući izuzetnu mobilnost i skromno znanje o pokretu. Sa druge strane, ne posjeduju stabilnu posturu (držanje tijela uspravnim je otežano), kao ni motornu kontrolu. Postoje trzaji, mimika i odgovor na podražaj kao i refleksne kretnje. Držanje tijela i obrasce kretanja će izgraditi kroz ontogenetski razvoj – etape kroz koje tijelo novorođenčeta prolazi u fazama. Kombiniranjem mobilnosti, stabilnosti i posture, nastat će pokret. Iako nesvjesno, novorođenčad većinu dana provode vježbajući pokret. On je ograničen mogućnostima mišićno-skeletnog sistema koji je u razvoju, kao i prehrambenim i spavajućim navikama. Ove kretnje se smatraju veoma čistim, bazičnim. Kretanje je toliko bazično da čak nisu ni svjesni da vježbaju. Međutim, jedno je jasno; odupirući se gravitaciji, novorođenčad proučavaju svijet svojim čulima, a kao nagradu će spoznati pokret.

Fascija

Fascija predstavlja mrežu vezivnog tkiva koje prožima cijelo tijelo, obavija svaki mišić, mišićno vlakno, nerve, krvne sudove i kosti. Gotovo sve tjelesne funkcije zavise od dobre pokretljivosti fascije, njene klizajuće funkcije i vitalnosti. Fascija ima mogućnost skladištenja i pamćenja fizičkih i psihičkih trauma, i emocija.

Zaključak

Bol je upozorenje, i treba ga shvatiti kao alarmni sistem. Mnogo prije nastanka hronične ili akutne boli nastaju nepravilnosti u držanju tijela, pretjerano korištenje određenih mišića (overuse), pretjerani svakodnevni stres i upalni procesi. Osnovnim razlogom prenaprezanja prof. Pećina i sur. 2 smatraju ponavljanu mikro-traumu tkiva koja je nadvladala sposobnost regeneracije tkiva, bilo da se radi o tetivi, ligamentu, kosti, hrskavici, mišiću ili pak mišićno-tetivnom ili tetivno-koštanom prijelazu. Stoga je veoma bitno znati prepoznati prve znakove sindroma prenaprezanja i potrebne korake pri preduzimanju preventivnih ili dijagnostičkih mjera.

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Sauna
Naš cilj je da Vas osnažimo na način da svjesno i samovoljno upražnjavate sve metode i koncepte koje zagovaramo. Nudimo individualni trening, trening u manjim grupama, korporativni trening, terapiju, tajlandsku masažu, Spa kutak sa saunama i slanom sobom, kao i grupne časove poput yoge, capoeire i plesa.
Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Slana soba

Iskustva naših klijenata

„Studio MOVEba je mjesto kojem se uvijek rado vraćam, što ne bih očekivala da bih ikad rekla za mjesto gdje idem na treninge. Ekipa koja tu radi i holistički pristup kojim se vode je nešto što sam dugo tražila. Treninzi su užitak, prilagođeni meni i mojim potrebama, a prateće usluge su fenomenalne i nude daleko širi pristup zdravlju nego što se inače može pronaći. Radujem se nastavku korištenja usluga i znam da šta god odaberem neću pogriješiti.“ (Naida)

“Imajući u vidu fitness kulturu u BiH, Studio MOVEba se može smatrati jednim nekonvencionalnim trening centrom u kojem će svaka individua pronaći ono što najviše odgovara njenom psiho-fizičkom stanju i potrebama. Vrhunski tim mladih ljudi - profesionalaca svojim znanjem, iskustvom i posvećenošću učiniće da se osjećate ugodno, sigurno i prihvaćeno. Studio MOVE.ba je mirna oaza, mjesto kojem se vraćam kada moje tijelo i um traže pogonsku energiju za savladavanje svakodnevnih izazova.” (Sandra)

“Prije nego što sam upoznala Irmu, promijenila sam nekoliko vrsta treninga u potrazi za onim što će najviše odgovarati mojim trenutnim potrebama i načinu života. Jako sam sretna što imam priliku trenirati u MOVEba jer od samog početka dobijam baš ono što želim: personalizirani pristup i trenericu koja me uvijek pita za povratnu informaciju i na temelju toga prilagođava i gradi moj raspored. Zahvaljujući tome, osjećam da postižem rezultate koje želim lakše nego ikad prije, "bez slamanja" i prelaska vlastitih mogućnosti. Cilj treniranja je uvijek da prvo ja razumijem vježbu prije nego što uopće počnem vježbati i da uvijek slušam sebe. Kao osobi koja je prošla kroz sportsku ozljedu upravo iz razloga što nije poštovala granice vlastitih mogućnosti, to mi je jako bitno.” (Martina)

Foto: Jasmin Čizmović/MOVEba / Konsultacije

Za više informacija, obratite se:
Adresa: Marka Marulića 2,
Poslovna zgrada Unipromet, lamela A – prizemlje

Kontakt:
Instagram: studiomove.ba
Telefon: +387 61 97 97 24
e-mail: info@studiomove.ba
Radno vrijeme:
Pon-pet 8-20h
Sub: 9-13h

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije