Mnogi griješe: U kojem trenutku trebate posoliti vodu kada pravite tjesteninu?

1
Radiosarajevo.ba
Mnogi griješe: U kojem trenutku trebate posoliti vodu kada pravite tjesteninu?
Foto: Pexels / Ilustracija/ Tjestenina

Dodavanje soli vodi u lonac čini se kao jednostavan zadatak. Međutim, pokazalo se da to trebate učiniti u pravom trenutku. Inače će vam se lonci brže istrošiti, a računi će biti veći.

Naizgled jednostavno pitanje kada posoliti vodu za tjesteninu ili rižu iznenađujuće izaziva brojne kontroverze. Svako od nas ima kućne navike, ali malo ko shvata da dodavanje soli u krivo vrijeme ne samo da može utjecati na kvalitetu kuhanja, već i oštetiti lonce, prenosi essanews.

Kada posoliti vodu?

Mnogi vodu za tjesteninu ili rižu posole odmah nakon što je uliju u lonac, čak i prije nego što je stave na štednjak. Ova praksa jedna je od najčešćih pogrešaka, koja može dovesti do postupnog uništavanja posuđa.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Ispostavilo se da se sol dodana hladnoj vodi sporije otapa i reagira s metalnom površinom posude. Zbog toga može nastati teško odstranjiv talog, a dugoročno može izazvati i koroziju, pogotovo ako koristite posude od nehrđajućeg čelika. Iako je taj proces spor, redovno soljenje hladne vode znatno ubrzava oštećenje posuđa.

Drugi negativni učinak ove pogreške je produženo vrijeme kuhanja. Slana voda ima višu tačku ključanja, što znači da joj treba više energije i vremena da prokuha. Za one koji brinu o kućnom budžetu i potrošnji energije, ovo je važno pitanje - duže vrijeme kuhanja izravno se prevodi u veće račune za struju ili plin.

Savršeno vrijeme

Odgovor je jednostavan - vodu trebate posoliti tek kad počne ključati. Kada voda dosegne tačku vrenja, sol se odmah otapa, smanjujući rizik od stvaranja taloga na loncu. Štaviše, posoljena voda brže postiže temperaturu kuhanja, čineći proces učinkovitijim. Ovo načelo vrijedi za kuhanje tjestenine, riže i krumpira.

Prvo, vaši će lonci duže trajati, neće se stvarati tvrdokorni ostaci, a rizik od korozije bit će smanjen. Drugo, uštedjet ćete vrijeme i energiju dodavanjem soli u kipuću vodu, što će joj omogućiti brže kuhanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije