Kralj antioksidansa koji štiti od raka i neplodnosti

Radiosarajevo.ba
Kralj antioksidansa koji štiti od raka i neplodnosti
Vitamin E jedan je od najjačih antioksidansa poznat po svom antioksidativnom djelovanju i sposobnosti da, zahvaljujući enzimu karnozinu, uništava štetne slobodne radikale koji mogu uništiti genetski materijal.

Štiti lipide u staničnim membranama (lipoproteine niske gustoće ili LDL) koji su glavna meta slobodnih radikala. Kako su slobodni radikali povezani i sa starenjem i sa zdravstvenim problemima kao što su rak ili srčane bolesti, uzimanje dovoljne količine vitamina E pomaže i u zaštiti od tih bolesti.

Zahvaljujući izuzetnim antioksidativnim svojstvima vitamin E štiti organizam od štetnih utjecaja iz okoliša, poput cigaretnog dima, atmosferske zagađenosti ili sunčevih zraka. Osim antioksidativnog djelovanja, vitamin E pospješuje pravilno formiranje crvenih krvnih stanica te pomaže u iskorištavanju vitamina K. Vitamin E ujedno je nužan za pravilno funkcioniranje mišića, što znači i srca, poboljšava rad imunosnog sustava i nužan je za pravilan rad reproduktivnog sustava. Istraživanja su pokazala da može pomoći u prevenciji niza bolesti, pa osobe s višom razinom vitamina E u organizmu imaju niži rizik za razvoj srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i fotodermatitisa.

Vitamin E vrlo je učinkovit antitrombin jer sprečava zgrušavanje krvi te tako prevenira nastanak trombova. Osim toga, sprečava oksidaciju hormona hipofize i nadbubrežne žlijezde te pospješuje pravilno funkcioniranje linolenske kiseline, nezasićene masne kiseline.

Dobrobit mu je i to što pospješuje izlučivanje mokraće te tako pomaže srčanim bolesnicima koji pate od nakupljanja vode u tijelu, a dobro je znati i da poboljšava vid kod osoba srednje dobi, piše Živim.hr.

 Istraživanja su pokazala i da poboljšava stanje kod sindroma nemirnih nogu te da ublažava bolove u udovima.

Dokazano je i da suplementacija vitaminom E može pomoći u postizanju veće debljine endometrija kod žena kod kojih je endometrij tanji od 10 mm, čime se povećavaju šanse za začeće. Također, studije su pokazale da ovaj vitamin povećava pokretljivost i zdravlje spermatozoida. Ispitivanje na miševima pokazalo je da su miševi čija je prehrana bila lišena vitamina E postali neplodni.

Spermatozoidi kod mužjaka postali su nepokretni, a kod ženki je bilo više spontanih pobačaja nego kod onih koje nisu imale manjak tog vitamina. Nakon što su neplodne miševe počeli hraniti pšeničnim klicama, koje obiluju vitaminom E, plodnost im se potpuno obnovila.

Ulje pšeničnih klica jedan je od najbogatijih izvora vitamina E, a njime obiluju i druga hladno prešana biljna ulja poput ulja kukuruza, masline, soje, kikirikija ili suncokreta. Dobro je zastupljen i u sjemenkama i orašastim plodovima, poput sjemenki suncokreta, badema, lješnjaka ili oraha. Ima ga i u žutanjku te raznom voću i povrću, naročito špinatu i brokuli. Treba naglasiti da se sadržaj ovog vitamina znatno smanjuje termičkom obradom, naročito prženjem ili pečenjem. Kod pšeničnih klica, koje su najveći izvor vitamina E, važno je znati da se čak 90 posto vitamina izgubi u procesu mljevenja pšenice.

Mislite li da vam nedostaje tokoferol, osim unosa tog vitamina, trebali biste povećati i unos namirnica koje obiluju vitaminom C, jer on pospješuje apsorpciju vitamina E.

I nemojte zaboraviti da se s vremenom količina vitamina E u namirnicama smanjuje. Primjerice, na sobnoj temperaturi pšenično brašno će za godinu dana izgubiti trećinu vitamina E, dok će maslinovo ulje u zatvorenoj boci u šest mjeseci izgubiti 20 do 30 posto vitamina E. Ostavite li bocu otvorenu, vitamin E posve će nestati za tri do četiri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije