Kako prepoznati seksualno zlostavljano dijete

Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati seksualno zlostavljano dijete
Kako objasniti djetetu da njegovo tijelo pripada samo njemu i da treba da se obrati odrasloj osobi svaki put kada ga neko dodirne tako da se osjeti tužno i uplašeno?

Postoji pet jednostavnih pravila koje će dijete lako shvatiti! 

Rachel, mama iz engleskog grada Derbyshire, nikada ranije sa svojom  trogodišnjom kćerkom Hannom nije razgovarala o seksualnom uznemiravanju jer nije mislila da bi se ta tema ikako mogla ticati njene porodice.

Ipak, nakon što je čula za kampanju Nacionalnog društva za zaštitu djece od nasilja (NSPCC), koja savjetuje da se s djecom razgovara o toj osjetljivoj temi, odlučila je da pokuša približiti Hanni taj problem.

Ipak, tome je prišla pažljivo: prosula je malo majoneze u krilo svoje djevojčice, a potom je, dok joj je čistila pantalone, iskoristila ovu priliku i objasnila Hanni da niko tu ne bi smio da je dodiruje. Upravo kada je pomislila da je razgovor završen, Rachel je čula nešto što ju je ostavilo zaprepaštenom – djevojčica je otkrila mami da ju je baš tu „dirao čika Rhone“.

Dotičnog Rhonea su Rachel i njen suprug prijavili policiji, a on danas služi svoju zatvorsku kaznu koja će trajati osam godina.

Majka ove djevojčice priznaje da joj je žao što nije ranije razgovarala s Hannom o ovom problemu, ali je sretna jer je njena porodica, zahvaljujujući Nacionalnom društvu za zaštitu djece, uspjela da prebrodi ovaj težak period, a Hanna danas ne osjeća nikakve posljedice.

Upravo ova priča podsjeća na važnost razgovora s mališanima, čak i u tako ranom uzrastu. Nije neophodno reći im previše i uplašiti ih, ali je važno da djeca shvate da je njihovo tijelo samo njihovo i da niko nema prava da ih dodiruje, naročito ne mimo njihove volje.

Nacionalno društvo za zaštitu djece je, iz ovog razloga, osmislilo skup jednostavnih pravila pod nazivom PANTS (na engleskom „gaćice“). Ova pravila se lako mogu objasniti i razumjeti, a čak i veoma malo dijete moći će da ih se pridržava.

PANTS pravila su sljedeća:

Privatnost

Važno je objasniti da su dijelovi tijela koje prekriva donji veš njihovi privatni dijelovi. Njih niko ne smije da gleda i dodirne, osim, ponekad, doktora i medicinskih sestara. Ipak, medicinski stručnjaci će uvijek najprije pitati mogu li to da urade i objasniće zbog čega to čine.

Apsolutno

Neophodno je da djeca apsolutno uvijek imaju na umu da njihovi dijelovi tijela pripadaju samo njima. Svako ko pokuša da na njih položi pravo je neko ko krši pravilo i mališan mora reći mami i tati ukoliko do toga dođe.

Ne“ znači „ne“

Čak i ukoliko je riječ o članu porodice ili nekome drugom koga dobro poznaju, dijete mora da zna da uvijek ima pravo reći „ne“.

Tajne

Razgovor o tajnama je veoma važan jer omogućava da djetetu objasnite da postoje dobre i loše tajne. Tzv. loše tajne su, na primjer, rečenice poput „To je naša mala tajna“, kojom zlostavljač pokušava da zaplaši svoju žrtvu.

S druge strane, postoje i dobre tajne. Djetetu ih možete objasniti na primjeru spremanja nekome lijepog iznenađenja za rođendan. Također, važno je naglasiti mališanu da se poslije loših tajni osjećaju tužno i uplašeno, dok će ih dobre ispuniti radošću.

Slobodno reci

Mališan mora znati da može da prizna to roditeljima svaki put kada se osjeti uplašeno, nervozno i sl. To, također, ne moraju biti roditelji, već bilo ko odrasli kojima vjeruje – mama nekog druga, vaspitačica itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije