Kako da skuhate kafu na starinski način? Mnogi prave ove četiri greške pa joj promijene ukus
Bosansku kafu uglavnom pijemo kod kuće, a možda tokom procesa kuhanja pravimo neke greške kojima joj uništavamo ukus.
Prvo i osnovno, za dobru bosansku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz potrebe!
Drugo, malo ko zna da za bosansku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
Policija blokirala ulaze prema Igmanu: Planina ispunjena posjetiteljima unatoč gužvama
Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri, piše Žena.
Doktor otkrio koje je mlijeko najzdravije: Šta se događa u tijelu kada ga pomiješate s kafom?
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe
- Previše miješanja ubija ukus
- Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe
- Miješanje nakon što je kafa zakuhana, provrela i sklonjena sa ringle također će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka
- Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuhavanja kafe
Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.