Sjajni savjeti: Da li duže 'traju' jagode koje su oprane ili one koje nisu?
Jagode su "po zlato", baš kao i sva hrana u zadnje vrijeme, stoga nije na odmet biti dobro upućen u to kako ih pravilno čuvati da se ne pokvare prije nego ih stignemo iskoristiti. Kada je riječ o najboljem trenutku pranja ostala je jedna dilema: da li je jagode bolje oprati odmah, prije nego ih spremimo u frižider, ili ih je bolje oprati tek prije korištenja.
Ekipa iza web stranice Jerry James Stone vrlo se predano posvetila ispitivanju ove problematike, pa su na nekoliko mjerica istodobno kupljuenih jagoda proveli pokus istraživanja učinkovitosti nekoliko različitih metoda.
"Kontrolnu skupinu" jagoda uopće nisu dirali, ostavili su ih onakvima kakve su kupljene, dakle uopće ih nisu oprali.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Drugu skupinu samo su dobro oprali pod mlazom vode.
Treću skupinu ubacili su kratko u vodu zagrijanu na 60 stepeni, što je, kao što je poznato, temperatura koja ubija bakterije i spore plijesni (sjetite se pranja odjeće).
Četvrta je mjerica, u istu svrhu, 15 minuta naočena u kupki s octom u omjeru 3 dijela vode i 1 dio bijelog octa.
Stigle prve proljetne jagode u BiH: Odakle dolaze i koliko koštaju
Petoj je umjesto octa u kupku dodana soda bikarbona i to 1 žlicu sode bikarbone na 1 litru vode. Nakon toga, kako nalaže ta metoda, nisu isprane.
Šesta je mjerica tretirana otopinom od 3 dijela vode i 1 dijela octa u koju je ubačena 1 čajna kašika sode bikarbone. Mislite li da je ova metoda dvostruko učinkovitija od dvije prethodne? Nećemo vam odmah otkriti!
Najprije pohvala za sve metode: sve su se jagode dobro držale neko vrijeme. Ali nakon toga su se jasno počele pokazivati razlike u uspješnosti. Na spomenutoj stranici sve možete vidjeti do u detalje, no mi ćemo malo požuriti prema kraju. Dakle, premda se na prvu činilo da metoda ima nekog smisla, najprije su se počele kvariti one oprane u vreloj vodi, a vjerovali ili ne, znakove propadanja pokazale su i one iz zadnje skupine, ubačene u mješavinu vode, sode i octa. Očito su nas dobro učili na satovima hemije, soda neutralizira kiselinu, piše Slobodna Dalmacija.
Kako su dani prolazili, propadati su počele i jagode iz prve dvije skupine te se u konačnici najbolje održala skupina oprana u kupki s octom. Odgovor je jasan, na spomenutoj adresi i detaljno dokumentiran, a prenijet ćemo vam i još jedan savjet: jagode, nakon što ih operete, morate jako dobro osušiti prije nego ih pospremite u frižider. To je najlakše obaviti slaganjem na kuhinjski papir i sušenjem na zraku.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.