Imate li kući biljku "svekrvin jezik": 2 razloga zbog kojih biste je trebali nabaviti

0
Radiosarajevo.ba
Imate li kući biljku "svekrvin jezik": 2 razloga zbog kojih biste je trebali nabaviti
Foto: Instagram / Svekrvin jezik

Sanseverija je poznata pod nazivima sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik. Pripada rodu Sanseveria koji obuhvaća više od 50 vrsta, a kao sobne biljke uzgaja se 10 vrsta.

Iza zanimljivog naziva, krije se biljka koja je idealna za uzgoj u kući, čak i u spavaću sobu jer tokom noći proizvodi kisik, što je rijetkost kod biljaka.

To je više nego dobar razlog da baš ovu biljku uzgajate u svom domu, ali nije jedini. Osim što pročišćava zrak, sanseverija zahtijeva minimalnu njegu prikladna za neiskusne ili čak pomalo nemarne ljubitelje cvijeća.

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

Pao je novi snijeg. Evo kakvo će vrijeme biti do subote, i gdje se u BiH očekuje promjena vremena

Neka istraživanja su pokazala da sanseverija iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida. Zrak čisti tako što kroz lišće apsorbira toksine i zatim proizvodi čisti kisik.

Postoje varijeteti koji se razlikuju po veličini, boji, širini i obliku lista. U našim domovina najčešće su obične sanseverije čiji mesnati, uspravni listovi mogu narasti do 100cm.

Boja lista kod ovih sanseverija je zelena s manje ili više izraženim šarama. Sanseverije sa žutim obrubom listova i niske sanseverije sa širim listovima su nešto manje prisutne. U posljednje vrijeme sve su popularnije cilindrične sanseverije čiji listovi se mogu preplitati u različite oblike, piše Agroklub.

U Europi je postala popularna od 18. stoljeća. Odlikuje se otpornošću i skromnim zahtjevima.

Odlična je za pročišćavanje zraka u prostorijama. Imate li malu djecu koja vole sve stavljati u usta bolje da lončanice sa sanseverijama držite na povišenom mjestu, jer neke sorte mogu izazvati dijareju pojede li se njihovo lišće.

Uvjeti uzgoja sanseverije

Ako nemate puno vremena koje biste posvetili sobnim biljkama, onda su sanseverije pravi izbor za vas. Sanseverije se presađuju svake 2 do 3 godine u malo veće posude. Zemlja u koju sadimo sanseverije treba da je rahla i propusna. Za sadnju koristiti pliće i šire teglice, jer imaju plitak korijen.

Ne treba je previše zalijevati, jer je podložna truljenju. Prilikom zalijevanja obratiti pažnju da voda za zalijevanje ne dospije u središte biljke. Ako se voda zadržava u središtu biljnog busena izazvat će truljenje biljke. Zalijevanje obaviti kada se zemlja u teglici prosušila. Ljeti je zalijevanje češće i obilnije, dok se zimi zalijevanje smanjuje. Voda iz tanjurića ispod posude treba se izliti. Za zalijevanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvjetljenje. U tom slučaju će šare na listovima biti slabije izražene. U svijetlim prostorijama sanseverije će cvjetati. Njihovi cvjetovi su mali i neugledni, ali imaju miris koji podsjeća na miris vanilije.

Mogu stajati i uz radijator

Visoka vlažnost zraka i zemlje ne odgovara ovim biljkama. Mogu se postaviti blizu radijatora, jer im ne smetaju manjak vlage i temperatura zraka. Ne podnose direktnu sunčevu svjetlost.

Tokom zime, lončanice sa sanseverijama držati u prostoriji gdje temperatura ne pada ispod 10°C. U prehladnoj prostoriji prestaje s rastom, teško se oporavlja i često propada. Optimalna temperatura tijekom zime je od 14 do 16°C, a tokom ljeta od 18 do 25°C.

Ne treba je premještati s jednog mjesta na drugo, jer su sanseverije osjetljive na pomjeranje. Jednom mjesečno potrebno je dodati gnojivo za zelene biljke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije