Greška koju većina često pravi tokom tuširanja može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju

0
Radiosarajevo.ba
Greška koju većina često pravi tokom tuširanja može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju
Foto: Pexels / Tuširanje

Greška kod tuširanja koju je lako napraviti mogla bi dovesti do začepljenja nosa, kihanja, kašlja i respiratornih infekcija te pogoršati postojeću astmu i alergijska stanja.

Stručnjak za grijanje Matthew Jenkins iz servisa MyJobQuote upozorio je da je dugo tuširanje greška koja ne samo da može povećati račun za vodu, već može predstavljati i zdravstveni rizik.

"Što se duže tuširate, to se veća vlaga nakuplja u vašem kuaptilu na zidovima, plafonima i pločicama. Ako kupatilu nedostaje odgovarajuća ventilacija, višak vlage od dužeg tuširanja vrućom vodom može ostati zarobljen. S vremenom bi to moglo izazvati rast plijesni", otkrio je.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Zabrinjavajuće je da plijesan može dovesti do začepljenosti nosa, kihanja, kašlja, respiratornih infekcija i pogoršati postojeću astmu te alergijska stanja.

"Svakodnevne navike igraju značajnu ulogu u sprječavanju plijesni u domovima. Kombinacija zanemarivanja odgovarajuće ventilacije i nemarnih svakodnevnih navika može potaknuti rast plijesni", rekao je Jenkins.

 Ilustracija

Kako ukloniti vlagu nakon tuširanja?

"Ključno je da vlasnici kuća vode računa o svojim svakodnevnim navikama i poduzmu proaktivne mjere za smanjenje nivoa vlage. Poticanjem ventilacije i održavanjem okoline bez nereda možemo smanjiti rizik od zaraze plijesni", upozorio je stručnjak.

Ljubitelji toplog tuša ipak mogu uživati ​​u pranju sve dok osiguraju "odgovarajuću ventilaciju".

"Blago otvaranje vrata, uključivanje ventilatora i otvaranje prozora pomažu u uklanjanju vlage nakon dugog tuširanja. Ako nađete prolivenu vodu na pločicama ili sa strane, obrišite je čistom, suhom krpom", kazao je Jenkins.

Ali, postoji još jedna greška koja se događa nakon što ste se istuširali i koja također može pogoršati rast plijesni. Stručnjak je upozorio da ostavljanje mokrih peškira na podu može biti plodno tlo za plijesan, posebno u prostoriji punoj vlage poput kupatila.

Kako spriječiti plijesan u kupatilu?

"Plijesan se razvija kada se peškiri ostave na gomili na podu jer postoji slaba cirkulacija zraka, vlažno okruženje i slabo svjetlo za dijelove peškira koji se podvuku jedno ispod drugih. To ih čini inkubatorom za kolonije crne plijesni", otkrio je Jenkins.

Peškir/Ilustracija

"Vrijeme koje je potrebno da se ručnik upljesnivi zavisit će od toga koliko je vaše kupatilo gostoljubljiva za plijesan, ali ako su uslovi dobri, vaš peškir može početi plijesniti za samo 12 sati", objasnio je.

"Nadalje, provjerite jesu li peškiri suhi prije nego što ih bacite u korpu za odjeću. Ako su vlažni, to može potaknuti rast plijesni u korpi i na drugoj odjeći s kojom dolaze u kontakt", dodao je stručnjak, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije