Famozni nebeski bambus: Biljka prijateljstva i grm nalik na moćnu vatru

0
Radiosarajevo.ba
Famozni nebeski bambus: Biljka prijateljstva i grm nalik na moćnu vatru
Foto: Instagram / Nandina Domestica

Nebeski bambus nije vrsta bambusa, već je do imena došlo latiniziranjem japanskog imena biljke. Šta je nebeski bambus i šta trebate znati o njemu?

Uprkos svom nazivu, nebeski bambus, Nandina domestica ne spada u porodicu bambusa, nego je srodan berberisima, porodici žutikovki.

Nandina domestica ili Fire Power (vatrena moć) kompaktni je grm koji u ljeto ima cvasti u obliku sitnih bijelih cvjetova nalik na zvjezdice, kao kontrast listovima nalik na bambusove.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

U jesen ti listovi poprimaju nijanse narandžaste i crvene boje prije nego što opadnu, a cvjetići se pretvore u sjajne crvene plodove. Što biva hladnije, to je boja grma intenzivnije crvena.

Ovaj grm je ukras bašte u svako godišnje doba, a idealno ga je posaditi na dobro osunčano mjesto. Može uspijevati i u djelomičnoj sjeni, ali tlo mora biti veoma vodopropusno i biljku treba zaštititi od jakih vjetrova.

Koje biljke treba zaštititi od hladnog vjetra i mraza ili unijeti u zatvoren prostor?

Koje biljke treba zaštititi od hladnog vjetra i mraza ili unijeti u zatvoren prostor?

Nebeski bambus dobro podnosi većinu klimatskih uvjeta, ali bi ga u hladnijim vrtovima zimi trebalo zaštititi od prejakog smrzavanja, jer podnosi temperature do -5 stepeni. U manjim vrtovima može se posaditi i u kontejnere ili se može nabaviti njegova patuljasta verzija.

Nandina može biti trajno zeleni ili polutrajno zeleni grm. Porijeklom je iz planinskih dolina Indije, Kine i Japana, gdje ga još nazivaju i svetim nebeskim grmom. Nandina se može koristiti kao ukras gotovo svih vrtova. Može se saditi pojedinačno (doseže visinu od 2 m i širinu od 1,5 m) ili u malim grupama. Njene grane mogu se koristiti za izradu cvjetnih aranžmana tokom cijele godine.

Vrlo je nezahtijevna za uzgoj. Može se saditi u bilo koje doba godine, osim baš kada su ekstremne temperature. Prilagođavaju se bilo kakvoj kvaliteti tla, ali ipak treba izbjegavati tlo koje zadržava vlagu. Nakon što nandinu posadite, u prva tri mjeseca je zalijevajte obilno dva puta sedmično, dok se grm ne ukorijeni i adaptira na novo mjesto.

Nakon toga će biljka biti veoma otporna na sušu i trebat će je zalijevati jedino pri ekstremno visokim temperaturama i velikoj suši.

Dobro je malčirati grm kako bismo spriječili rast korova i isušivanje korijenove bale tokom ljetnih mjeseci. Nandinu možemo pognojiti uravnoteženim, sporo otpuštajućim gnojivima.

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Grm se može, ali i ne mora obrezivati. Ako ga ipak odlučimo obrezati, možemo to učiniti u bilo koje doba godine. Što se tiče bolesti i štetnika, nandina je vrlo otpornog vrsta, pa je i to čini dobrim izborom za svaku baštu.

U japanskim vrtovima ovaj grm često se koristi, i to posađen blizu ulaznih vrata, jer ga smatraju biljkom prijateljstva. Također se vjeruje da ako se probudite noću iz ružnog sna, ovoj biljci možete šapnuti čega ste se uplašili, kako vas to isto ne bi dostiglo u životu.

Biljka sadrži otrovnu hidrocijaničnu kiselinu, pa treba biti oprezan ako imamo kućne ljubimce, ali treba znati da i lovorvišnja sadrži taj spoj.

Uprkos tome, ovo je jedan od najljepših grmova, koji bi zbog svoje spektakularne crvene boje tokom zime, trebao naći svoje mjesto u svakom vrtu.

Ovaj grm ima karakteristike bambusa po tome što iz tla oko starije biljke izbija po nekoliko novih, uspravnih izbojaka, prenosi Glas Istre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije